fbpx
NaslovnicaGlavna vijestNeće prodavati EPCG

Neće prodavati EPCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stav Ministarstva kapitalnih investicija je da ne treba privatizovati Elektroprivredu (EPCG), ali da treba da nađe strane partnere kada su u pitanju projekti koji se tiču obnovljivih izvora energije, saopšteno je iz Vlade.

Na pitanje Pobjede da li Vlada planira u toku ove ili narednih godina privatizaciju Elektroprivrede, odnosno ulazak stranih partnera – investitora u vlasničku strukturu te najvažnije državne kompanije, te da li ima interesovanja za kupovinu državnih akcija u EPCG, iz Vlade su odgovorili da je stav Ministarstva kapitalnih investicija da ne treba privatizovati Elektroprivredu.

Ipak, u Vladi očekuju interesovanje i zajedničko ulaganje stranih partnera i državne elektro-energetske kompanije u obnovljive izvore energije.

“Ministarstvo kapitalnih investicija je stava da EPCG, posebno kada su u pitanju projekti koji se tiču obnovljivih izvora energije, kao što su vjetroelektrane i solarne elektrane, treba da nađe strane partnere, a koji posjeduju potrebne reference, odnosno know how, kako bi zajedno radili na realizaciji ovih projekata”, rekli su iz Vlade.

Iz Vlade su dodali da Crnu Goru očekuje izrada nacionalne energetske i klimatske strategije.

“U toj strategiji će prioritet biti takozvana zelena tranzicija, odnosno što skoriji prelazak na ,,zelene“ energetske izvore, pa je sa tim u vezi pronalazak partnera sa kojima bi radili na projektima vezanim za implementaciju ove strategije veoma poželjan”, poručeno je iz Vlade.

Iz kompanije Elektroprivreda je nedavno saopšteno Pobjedi da u njihovoj viziji razvoja dominira razvoj obnovljivih izvora energije i da je kompanija ubrzala dinamiku aktivnosti na projektima izgradnje vjetro parka Gvozd i solarne elektrane Briska Gora.

“Početak izgradnje farme vjetrogeneratora na Gvozdu predviđen je za ovu godinu, a njen završetak 18 mjeseci nakon ulaska u realizaciju projekta. Tu smo već uspostavili preliminarnu saradnju sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) kako bi se obezbijedila potrebna sredstva za realizaciju projekta. Nadamo se takođe da ćemo uspjeti da ispoštujemo i predviđene rokove za realizaciju projekta SE Briska Gora, gdje nam je jako važna saradnja sa Vladom, resornim ministarstvom i ulcinjskom lokalnom samoupravom”, kazali su iz EPCG.

Oni su naveli da bi realizacijom ova dva projekta dobili dodatnih između 100 i 250 megavata (MW) instalisane snage. Iz kompanije su dodali da je planirana snaga VE Gvozd 54,6 MW sa godišnjom prozvodnjom oko 150 GWh električne energije, što je dovoljno za pokrivanje potrošnje oko 25 hiljada domaćinstava.

Na Briskoj Gori je planirana fazna izgradnja elektrane i to prva faza sa minimalnom instalisanom snagom od 50 MW i druga do ukupno planirane instalisane snage veće od 200 MW.

Iz Vlade su kazali da je Zakonom o privatizaciji privrede utvrđeno da se privatizacija realizuje u skladu sa godišnjim planovima privatizacije koje donosi Vlada na prijedlog Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, a koji će se objaviti u sredstvima javnog informisanja.

“Plan privatizacije se priprema na osnovu prijedloga nadležnih organa državne uprave i državnih fondova. Još nijesmo dobili inicijativu za pripremu odluke o planu privatizacije za ovu godinu”, kazali su Pobjedi iz Vlade.

Pobjeda piše da je prošle godine već u januaru Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte utvrdio predlog odluke o planu privatizacije za prošlu godinu.

Najčitanije