fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeadekvatan način oporezivanja advokata

Neadekvatan način oporezivanja advokata

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Oporezivanje advokata nije sporno, ali način na koji je to predvidio Zakon o fiskalizaciji u prometu prozivoda i usluga nije adekvatan, saopštio je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimir Leposavić.

„Sam zakon nije sporan. Oporezivanje advokata i njihova fiskalna odgovornost, kao i svih drugih građana, uopšte nije sporna, ali način na koji je to predvidio zakon je neadekvatan“, rekao je Leposavić u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF), Vladana Raičevića.

On je kazao da je Ministarstvo reagovalo na taj način, ne zbog advokata kao takvih, već zbog onih koji su beneficijari advokature i te profesije, a to su građani, i to oni koji su najslabije platežne moći.

„Što se tiče samog donošenja zakona i njegove implementacije, važno je znati da sam taj zakon nije u nadležnosti Ministarstva pravde. U tom dijelu, Ministarstvo nije ovlašćeno da bilo šta konkretno preduzme kada je u pitanju donošenje zakona ili njegova implementacija“, rekao je Leposavić.

On je dodao da se Ministarstvo uključilo u tu polemiku, jer je ono uobičajeno nadležno za pripremu Zakona o advokaturi i bavi se strategijom za reformu pravosuđa. U tom savjetu je i član Advokatske komore.

„Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava ocijenilo je da su pojedine odredbe zakona nedovoljno dobre ili opravdane, jer je važno da se zaštitom nezavisnosti advokature zaštite ostvarivanja osnovnih ljudskih prava“, naveo je Leposavić.

On je podsjetio da taj zakon nije donijet za vrijeme mandata ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića, već 2019. godine, za vrijeme prethodne vlasti.

„Zašto se advokati nijesu odlučili na štrajk kada je zakon donijet, nego sada? To je pitanje na koje je odgovor, bojim se, vrlo jasan. Mi smo podržali ne štrajk kao takav, nego dijalog“, dodao je Leposavić.

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...