fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNe povećavati PDV

Ne povećavati PDV

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora ne bi trebalo da poveća stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV), jer je ona i ovako visoka i opterećujuća, smatra ekonomista i bivši poslanik Aleksandar Damjanović.

“Tu se mora razmišljati o direktnim porezima, o oporezivanju imovine, pogotovo imovine koja je luksuzna, višak imovine građevinske industrije. Turistička sezona je ozbiljna poreski potencijal”, rekao je Damjanović u emisiji Link na Radiju Crne Gore.

On smatra da bi rezerve naftnih derivata ublažile posljedice rasta cijena, prenosi portal RTCG.

Damjanović je ocijenio veoma važnim da Crna Gora dobije funkcionalni parlament i vladu, kako bi se spriječio rast cijena goriva, jer se cjenovni šokovi teško mogu zaustaviti u momentu kad nemamo funkcionalnu zakonodavnu i izvršnu vlast.

“Parlament u smislu da interveniše u dijelu akciza i da eventualno donese odluku kojim bi se definisala niža akciza, što bi bilo rasterećenje, kao jedna od mogućnosti”, kazao je Damjanović.

Damjanović je podsjetio da je Crna Gora, shodno ugovoru o energetskoj zajednici, bila dužna da obezbijedi tromjesečne rezerve goriva.

“Crna Gora nikad nije ispunila tu obavezu. Ne znam zašto makar ova vlada to nije pokušala. Vraćeni su, mislim, kapaciteti koji su bili pod sudskim sporom u Baru. Možda bi sa tim tromjesečnim rezervama naftnih derivata Crna Gora imala malo prostora da makar u kratkom periodu rukovodi sa tim količinama, koje bi mogla da uveze jeftinije i da ih drži u skladištima”, rekao je Damjanović.

Crna Gora bi tako, kako je objasnio, uspjela da spriječi skokove cijene derivate.

“Jer nije samo to problem za građane, za sve nas koji ćemo da plaćamo najskuplje gorivo u istoriji, nego je to problem i za privredu jer su te cijene input gro cijena roba i usluga, što dovodi do novog skoka cijena”, dodao je Damjanović.

Sve to u konačnom, kako je naveo, obesmišljava poreske politike, ugrožavajuči plan minimalne zarade.

Prema njegovim riječima, povećanje minimalne penzije može i mora se desiti mnogo ranije, navodeći da se ima prostora i za subvenciju izgubljenog profita kompanija na sjeveru, koje nijesu u stanju da ispoštuju zakonsku obavezu povećanja minimalne zarade.

Govoreći o pronađenom kokainu, Damjanović je rekao da je dok je bio na čelu Uprave prihoda i carina dobijao obavještenja da se provjere transporti koji stižu.

“Da, naravno, kompanija je obavještavala da se u mjeri u kojoj je to moguće obavljaju provjere. U Luci Bar imate taj jedan aparat, skener koji to može da radi. Imate svakodnevno desetine i stotine kontejnera, procjene rizika, informacije koje stižu spolja i iznutra. Da je sreće, da se neke domaće službe, poput ANB-a, mnogo bolje bave tim stvarima, onda bi te informacije dovodile do procjene rizike i mogućnosti da se dio robe iskontroliše”, kazao je Damjanović.

Nestale cigarete iz Slobodne zone Luke Bar je, kako je kazao Damjanović, pitanje za istražne organe.

“Ili je to otišlo van Crne Gore ili jedan dio mogao je da zaglavi unutar Crne Gore i da izađe na domaće tržište i tako poveća sivo tržište i smanji budžetski priliv”, zaključio je Damjanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije