fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNe može doći do nestašice namirnica i rasta cijena

Ne može doći do nestašice namirnica i rasta cijena

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović, tvrdi da ne može doći do nestašice osnovnih životnih namirnica i eventualnih problema sa snabdijevanjem hrane na domaćem tržištu.

Golubović je kazao da zaliha ima barem za šest mjeseci, a da cijene neće rasti, prenosi portal RTCG.

“PKCG i Ministarstvo ekonomije već mjesec prate na dnevnom nivou snabdjevenost tržišta osnovnim robama i mogu da kažem da smo položili test da je snabdjevenost naših objekata bolja nego bilo gdje u regionu, čak i u Evropi“, rekao je Golubović u Jutarnjem programu TVCG.

On smatra da se u periodu od šest mjeseci ne može imati problema sa snabdjevenošću tržišta.

„Svi naši distributeri i prodavnice imaju toliko zaliha robe, brašna, ulja i šećera. Sve je na zalihama. U kontinuitetu dolazi roba i tržište je profunkcionisalo“, kazao je Golubović.

On je podsjetio da je u Srbiji mjera za izvoz osnovnih namirnica ukinuta, tako da sa tog tržišta dolazi roba, a trgovci su otvorili vrata i za nova tržišta.

Golubović je poručio da nema potrebe za gomilanjem zaliha.

„Apelovali smo na potrošače da ne povećavaju cijene i neće doći do promjena cijena“, dodao je Golubović.

Nacionalni prioritet je, kako je rekao, bio i biće zaštita ljudi, sprečavanje širenja virusa i liječenje oboljelih.

Golubović je kazao da pandemija ima već velikog uticaja na crnogorsku ekonomiju.

„Prvi sektor na koji se odrazila pandemija koronavirusa je sektor turizma. Već imamo zatvorene hotele i ugostiteljske radnje. Turističke agencije su maltene paralisale svoj rad, otkazivanje dolazaka gostiju individualnih, grupnih, ekskurzija, tako da je izvjesno da je sve do sredine juna otkazano“, rekao je Golubović.

Prema njegovim riječima, problemi su i u sektoru putničkog saobraćaja i logističkih usluga.

„Ono što je najizraženije je problem likvidnosti tih preduzeća. Nemogućnost isplate zarada i nemogućnost plaćanja već dospjelih obaveza“, kazao je Golubović.

Vlada je već donijela set opštih mjera za ublažavanje posljedica i Golubović kaže da je zadovoljan planom izvršne vlasti.

Najčitanije