fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNastaviće sprovođenje strukturnih reformi

Nastaviće sprovođenje strukturnih reformi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će ove godine nastaviti sprovođenje strukturnih reformi, koje se odnose na optimizaciju broja izvršilaca u javnom sektoru i reformu Poreske uprave (PU) uz kreditnu podršku Svjetske banke, koja će povećati prihode budžeta, najavio je ministar finansija, Darko Radunović.

On se danas sastao sa predstavnicima kreditne rejting agencije Moody’s, analitičarima Heikom Petersom, Peterom Brimanom i Lenaikom Kuderom koje je informisao o ostvarenim rezultatima u prošloj godini i planovima za naredni period.

Radunović je podsjetio na dosljednost u primjeni mjera fiskalne konsolidacije, koje daju rezultate u vidu povećanja prihoda budžeta, čime se značajno doprinosi jačanju makroekonomske i fiskalne stabilnosti.

„Nakon dvije ekonomski snažne godine 2017-2018, sa ostvarenim stopama rasta od 4,7 odsto i 5,1 odsto, respektivno, napredak je nastavljen i u prošloj godini. Imali smo uspješnu prošlu godinu tokom koje smo za tri kvartala dostigli rast od 3,8 odsto“, naveo je Radunović.

Prema njegovim riječima, takav rezultat je posljedica rasta u skoro svim sektorima, a dominantno najvećim dijelom zbog rasta u sektorima turizma i građevinarstva.

„Imajući u vidu ostvarene rezultate, za očekivati je da će stopa rasta za prošlu godinu biti iznad projektovane“, dodao je Radunović.

Predstavnici Moody’s-a su prezentovali metodologiju ocjenjivanja i pokazali interesovanje u vezi aktuelnih tema poput izgradnje auto-puta, zaključivanja hedžing aranžmana, stanja u bankarskom sektoru, saradnje sa Svjetskom bankom na realizaciji druge garancije zasnovane na razvojnoj politici, takozvani PBG2.

Tokom boravka u Crnoj Gori analitičari agencije Moody’s će se sastati sa predstavnicima Centralne banke (CBCG), bankarskog sektora i međunarodnih organizacija i prikupiti podatke na osnovu kojih će napraviti procjenu rejtinga Crne Gore.

Najčitanije