fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNastaviće dobru saradnju sa crnogorskim službama

Nastaviće dobru saradnju sa crnogorskim službama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Velika Britanija je spremna da nastavi tradicionalnu dobru saradnju sa nadležnim službama Crne Gore, posebno u cilju borbe protiv privrednog i finansijskog kriminala, saopštila je britanska ambasadorka Karen Maddocks.

Ona je na sastanku sa vršiocem dužnosti (v.d.) direktora Uprave prihoda i carina, Aleksandrom Damjanovićem kazala da je ta saradnja već do sada urodila brojnim ekspertskim misijama službenika britanske Uprave poreza i carina i unapređenjem kapaciteta Crne Gore u ovoj oblasti.

Damjanović je na sastanku predstavio djelokrug rada novoformirane Uprave koja je izmjenom Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave dobila nadležnost nad upravljanjem najznačajnijim dijelom javnih prihoda, te kao takva zaslužuje posebno mjesto u sistemu državne uprave, ali ima i ogromnu odgovornost za efikasnost ostvarivanja naplate prihoda, što je preduslov za održivost javnih finansija i državnog budžeta.

Damjanović je saopštio da ima razumijevanje za poteškoće s kojima se privreda suočava zbog ekonomske krize izazvane pandemijom Covid-19, ali i naglasio odlučnost za neselektivnu primjenu poreskih propisa i obračun sa sivom ekonomijom uz paralelno jačanje integriteta službenika Uprave i sveobuhvatno kadrovsko osnaživanje te institucije.

Na sastanku je zaključeno da će Velika Britanija ostati posvećen partner Crnoj Gori, kroz jačanje međuinstitucionalne saradnje i doprinos jačanju administrativnih kapaciteta u oblasti javnih prihoda.

Najčitanije