fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNastavak rata SZO protiv duvanskih alternativa uprkos podacima

Nastavak rata SZO protiv duvanskih alternativa uprkos podacima

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o borbi protiv duvanske epidemije blokira pristup manje štetnim opcijama od cigareta za punoljetne osobe, ocijenila je direktorka borda Centra za promet bezdimnih alternativa i direktorka Centra za potrošače u američkoj Alijansi za zaštitu poreskih obveznika, Lindsey Stroud.

Komentarišući izvještaj u kojem SZO osuđuje upotrebu elektronskih cigareta i takozvanih “vejping” proizvoda, Stroud je kazala da je izvještaj “obmanjujući” i da je SZO na taj način “demonizovala elektronske cigarete”, jer zahtjeva od država da strogo regulišu moderne revolucionarne tehnologije.

“Na taj način SZO odbacuje, ako ne čak i ignoriše samu ideju i nauku koja stoji iza koncepta smanjenja štetnosti od duvana”, rekla je Stroud.

U autorskom članku za Insidesources, Straud podsjeća da je SZO ista ona organizacija koja zahtjeva smanjenje štetnosti kod saobraćajnih nesreća kroz stroge standarde prozvodnje automobila.

“Taj pristup treba primijeniti i na duvan”, rekla je Stroud i dodala da SZO to ne čini.

Ona je kazala da je na 212 strana taj koncept pomenut ukupno četiri puta, a svaki put i kada je pomenuto, SZO navodi da ga duvanske kompanije koriste da bi promovisale upotrebu svojih proizvoda i da to “škodi uspješnim inicijativama za kontrolu duvana”.

Stroud je saopštila da pušači ne bi ni imali na raspolaganju razvijene moderne zamjene za cigarete da su se mjere kontrole duvana pokazale efikasnim.

Ona smatra da proizvođači treba da budu u mogućnosti da ponude manje štetne alternative koje pušačima pomažu da ostave cigarete.

Direktorka borda Asocijacije za promet bezdimnih alternativa je kazala da je SZO tim izvještajem i zvanično “objavila rat smanjenju štetnosti od duvana”, zanemarujući širok raspon dokaza manje štetnosti alternativnih proizvoda i njihovu sposobnost da pomognu punoljetnim osobama da prestanu da puše i zauvijek eliminišu duvanski dim.

„Na kraju krajeva cigarete su te koje su u stvari pobjednici, a SZO nastavlja da preporučuje državama da se oslanjaju na takse na cigarete, dok istovremeno blokira pristup smanjenju štetnosti duvana za punoljetne osobe“, zaključila je Stroud.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije