fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNastavak rasta premije osiguranja

Nastavak rasta premije osiguranja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Društva za osiguranje su za devet mjeseci ove godine fakturisala ukupnu bruto premiju u iznosu od 72,3 miliona EUR, 11,5 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz Agencije za nadzor osiguranja (ANO) su saopštili da je, prema preliminarnim podacima koje su regulatoru dostavila društva za osiguranje, premija neživotnog osiguranja porasla 11,3 odsto, a životnog 12,6 odsto.

„Najzastupljenija vrsta osiguranja na crnogorskom tržištu je od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila, sa učešćem od 40,3 odsto u ukupnoj bruto premiji“, navodi se u saopštenju.

Najviši nominalni rast ostvaren je u vrsti Ostala osiguranja imovine i to 31,4 odsto.

„Slijedi rast kod osiguranja života 13,3 odsto i kod osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila 3,9 odsto“, precizira se u saopštenju.

Najviši nominalni rast premije, od 2,7 miliona EUR, ostvarilo je Lovćen osiguranje.

Lovćen osiguranje je, prema podacima ANO-a, u premiji neživotnih osiguranja za prvih devet mjeseci učestvovalo sa 43 odsto, Sava osiguranje sa 17,6 odsto, Generali osiguranje 16 odsto, Uniqa neživotno osiguranje 15,1 odsto i Swiss osiguranje 8,4 odsto.

Kada je u pitanju učešće društava za osiguranje u premiji životnih osiguranja, Grawe osiguranje učestvuje sa 39,2 odsto, Wiener Stadtische životno osiguranje sa 27,7 odsto, Lovćen životna osiguranja sa 21,5 odsto i Uniqa životno osiguranje sa 11,6 odsto.

Najčitanije