fbpx
NaslovnicaGlavna vijestNarednih dana odluka u slučaju Abu Dabi fond

Narednih dana odluka u slučaju Abu Dabi fond

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) okončalo je istragu u predmetu formiranom zbog raspodjele i trošenja 23 miliona USD koje je prije šest godina Ministarstvo poljoprivrede dobilo iz Abu Dabi fonda za razvoj, a narednih dana očekuje se odluka, saznaju Vijesti.

Glavni specijalni tužilac, Vladimir Novović, nedavno je, gostujući u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti, kazao da ga je početkom decembra prošle godine postupajuća tužiteljka informisala da se istraga u tom predmetu nalazi u završnoj fazi.

”Što znači da do kraja decembra možemo očekivati završetak istrage i donošenje tužilačke odluke u tom predmetu”, rekao je Novović 22. decembra.

Kako piše list, zbog istrage u tom predmetu, u novembru 2021. godine, Skupština je, na zahtjev SDT-a, skinula imunitet poslaniku Demokratske partije socijalista (DPS) Petru Ivanoviću.

SDT sumnjiči Ivanovića da je, kao bivši ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja u Vladi, od 2015. do aprila 2016. godine nezakonito stekao imovinsku korist u iznosu većem od 30 hiljada EUR, tokom podjele sredstava iz Abu Dabi fonda, namijenjenog za poljoprivrednu proizvodnju.

To tužilaštvo u martu 2021. godine naredilo je sprovođenje krivične i finansijske istrage protiv osam osoba i pet kompanija, zbog neosnovanog dobijanja i korišćenje kredita i drugih pogodnosti, zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe procjene.

Iz kancelarije Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa, krajem septembra prošle godine Televiziji Vijesti su kazali da potraživanja države od pet firmi koje nijesu vratile kredite iz Abu Dabi fonda premašuju deset miliona EUR. To su pljevaljska Vektra, HM Durmitor sa Žabljaka, IM Gradina iz Rožaja, Eko Per Šavnik i Milkraft Leche iz Bijelog Polja.

Ministar poljoprivrede u Vladi Zdravka Krivokapića, Aleksandar Stijović je, po dolasku u taj resor, dokumentovao da je novac u državu ušao mimo računa državnog trezora, u kome nema garancije za taj kredit koji je država dala u okviru zakona o budžetu za 2015. godinu.

Javnost je tada saznala da je novac prošao preko posebnog računa koji je nazvan “specijalnim” i koji je u Prvoj banci otvorio Ivanović.

Originalni ugovor o kreditu i ugovor o zajmu koji je na engleskom jeziku u ime države Crne Gore potpisao bivši direktor Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević, dok se u prevedenim ugovorima navodi da ih je potpisao bivši ministar finansija i aktuelni guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić, što je Žugić negirao.

Ivanović i Vukčević ranije su saslušani u SDT-u, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i dozvolili nenamjensku raspodjelu i trošenje novca kredita iz Abu Dabi fonda.

Zbog sumnje da su počinili krivično djelo – nesavjestan rad u službi, u SDT-u su iskaz dali i nekadašnji ministar poljoprivrede u prelaznoj Vladi 2016. godine Budimir Mugoša i procjenitelj Milan Adžić, čiji se izvještaj o zalozima firmi našao u nekoliko spornih predmeta.

U SDT-u su saslušani i vlasnik kompanije Vektra Dragan Brković, Ljubo Perišić čija firma Eko Per iz Šavnika flašira vodu Diva i biznismeni Krsto Knežević, Džemala Škrijelj i Vladimir Kujundžić.

Oni su osumnjičeni da su nezakonito trošili novac koji su njihove firme dobile od kredita iz Abu Dabi fonda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije