fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNapraviti sporazume sa zemljama iz kojih dolazi najveći broj turista

Napraviti sporazume sa zemljama iz kojih dolazi najveći broj turista

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik partije Biram Crnu Goru (BCG), Radomir Novaković Cakan, pozvao je Vladu da spasi turističku sezonu i hitno napravi sporazume sa zemljama iz kojih tradicionalno dolazi najveći broj turista.

Novaković je pozvao Vladu da već sada propiše uslove za dolazak turista i da gradovi na primorju krenu u zajedničku pripremu za ovogodišnju sezonu.

Prema njegovim riječima, u pregovorima treba krenuti od Rusije, Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH), jer su turisti iz tih zemalja u rekordnoj 2019. godini ostvarili preko 60 odsto noćenja u Crnoj Gori.

„Vremena je sve manje za turizam Crne Gore. Zbog toga pozivamo sve stranke da prestanu da se bave podjelama na Crnogorce i Srbe, Bošnjake i Muslimane, Hrvate i Albance“, naveo je Novaković u saopštenju.

On je rekao da se privrednici susreću sa ogromnim problemima u poslovanju zbog potpunog zatvaranja pojedinih opština.

„Čak i ono malo što se do sada moglo zaraditi kako bi se preživjelo, sada je postalo nemoguće, jer su uslužne djelatnosti, ali i mala i srednja preduzeća koja su okosnica naše privrede, novim epidemiološkim mjerama Vlade zatvoreni. Ukoliko se nešto hitno ne uradi, većinska nacija u Crnoj Gori će postati nacija nezaposlenih“, upozorio je Novaković.

On je podsjetio da su Grčka i Srbija u ponedjeljak potpisale sporazum o uslovima za ulazak srbijanskih turista u tu zemlju ove sezone.

„Koliko je Grcima važno to tržište govori i činjenica da je Srbija peta zemlja u svijetu sa kojom je Grčka potpisala takvu vrstu sporazuma. Šta radimo mi kao država koja u velikoj mjeri zavisi od turizma? Koga mi to čekamo i kome smo ponudili sporazume, memorandume, kako bi privukli turiste na naše more“, pitao je Novaković.

Predstavnici BCG su, kako je podsjetio, prije oko deset dana već upozorili na alarmantno stanje u turizmu.

„Pozivamo i ostale opštine sa primorja da zajedno nastupamo prema Vladi kako bi u što kraćem roku pripremili sezonu za ovu godinu. Ukoliko to ne uradimo, propašće nam i ova sezona poput prošle, a onda ćemo se pored pandemije koronavurusa susresti sa novom pandemijom – pandemijom gladi“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije