fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNapad Rusije na Ukrajinu pritisnuo kurs eura

Napad Rusije na Ukrajinu pritisnuo kurs eura

London, (MINA-BUSINESS) – Vrijednost dolara je prema korpi valuta ove sedmice porasla, dok je euro oslabio, jer je napad Rusije na Ukrajinu usmjerio ulagače prema valutama koje se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je 0,5 odsto na 96,56 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao 0,4 odsto na 115,55 jena (JPY), prenosi Hina.

Američka valuta je ojačala i u odnosu na evropsku, 0,45 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,1270 USD.

U četvrtak, nakon napada Rusije na Ukrajinu, dolarov indeks naglo je skočio i dostigao 97,74 boda, najvišu vrijednost od juna 2020. godine.

S druge strane, cijena eura oštro je pala, i u jednom trenutku zaronila na samo 1,1005 USD, najnižu vrijednost od sredine 2020.

Napad Rusije na Ukrajinu s kopna, iz vazduha i s mora, najveći je napad na jednu državu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i snažno je uzdrmao finansijska tržišta. Ulagači su zbog toga tražili utočište u investicijama, koje se smatraju sigurnijima, dok su rizičnije valute bile pod prodajnim pritiskom.

Analitičar MUFG-a, Lee Hardman, smatra kako će zazor investitora od rizika dominirati u kratkoročnom periodu, pogodujući daljem jačanju dolara, jena i švajcarskog franka.

“S druge strane, rizici za dodatno slabljenje i dalje su uveliko prisutni kod ruske i drugih evropskih valuta, koje su ranjivije na negativne efekte vojne akcije u Ukrajini”, kazao je Hardman.

Kurs ruske valute u četvrtak je potonuo na rekordno nisku vrijednost od 89,98 rubalja za dolar i približio se ključnoj razini od 100 rubalja za euro.

Poređenja radi, kretao se oko 70 rubalja za dolar i 81 za euro, prije najnovijeg kruga geopolitičkih napetosti između Moskve i Zapada.

Ruska centralna banka u četvrtak je intervenisala na tržištu kako bi podržala rusku valutu, koja se u petak blago oporavila.

Sjednjene Amerčke Države (SAD), Evropska unija (EU) i neke druge zemlje, na invaziju su odgovorile nametanjem oštrih sankcija Rusiji, na što je Moskva u petak odgovorila najavom da je spremna uvesti protivsankcije Zapadu.

Uprkos tome, u petak se valutno tržište smirilo.

Osim direktnih posljedica rata u Ukrajini, trgovci valutama pokušavaju procijeniti njegov uticaj na monetarnu politiku u zemljama širom svijeta.

Zvaničnici Evropske centralne banke (ECB) poručili su da bi situacija u Ukrajini mogla navesti tu instituciju da uspori tempo ukidanja podsticajnih mjera.

Stoga se sada na tržištu očekuje da će ECB do kraja decembra povećati ključnu kamatu 0,35 procentnih poena, dok se još početkom sedmice očekivalo da će povećanje biti 0,5 procentnih poena.

Uz to, investitori i pojedini američki zvaničnici ocjenjuju da će rat vjerovatno usporiti, ali ne i zaustaviti, proces povećanja kamatnih stopa američke centralne banke.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije