fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryNalaz vještaka neprihvatljiv za advokate odbrane

Nalaz vještaka neprihvatljiv za advokate odbrane

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nalaz vještaka u procesu suđenja bivšem gradonačelniku Podgorice, Miomiru Mugoši, zbog zloupotrebe službenog položaja u slučaju Carine je neprihvatljiv advokatima odbrane, zbog čega su tražili da Institut za vještačenje obavi novo.

Advokat Mitar Mugoša kazao je na današnjem ročištu u Višem sudu da je vještačenje po tom predmetu obavljeno u toku izviđaja, a ne u postupku sprovođenja tužilačke istrage, tako da odbrana u tom postupku nije imala mogućnost aktivnog učešća.

„U cilju utvrđivanja materijalne istine sud treba da sprovede novo vještačenje, koje bi sproveo Institut za vještačenje, kako bi se utvrdila tržišna vrijednost metra kvadratnog zemljišta u vrijeme zaključenja pravnog posla 2011. godine“, rekao je Mitar Mugoša na ročištu na kojem su iznijeti prigovori na nalaz koji su sačinili vještaci građevinske i ekonomsko-finansijske struke, Vukašin Đuričković i Milenko Popović.

Mitar Mugoša je kazao da Đuričković, na prošlom pretresu, nije odgovorio koliko iznosi cijena metra kvadratnog na predmetnoj lokaciji.

Vještaci, kako je dodao, u dopunskom nalazu navode četiri cijene u iznosu od 1,19 hiljada EUR po kvadratu, 927,44 EUR, 384,88 EUR i 857,02 EUR po kvadratu.

„Vještaci u postupku nijesu primijenili metodologiju zakonski priznatu u Crnoj Gori tako da Đuričković konstatuje da je sve što se radi u pogledu utvrđivanja cijene nezakonito, a samo ovaj nalaz koji su oni sačinili zakonit. To je prosto nevjerovatno“, rekao je Mitar Mugoša.

On je ocijenio da su u konkretnom slučaju vještaci „vještačili maglu“ u formalno-pravnom smislu.

„Tu mislimo da su oni vještačili plan koji nije realizovan kao takav, a ne zna se ni šta će se graditi, kakav je kvalitet gradnje, ni ostali parametri. Predmet pravnog posla između Glavnog grada i kompanije Carine su zemljište, a ne stanovi“, kazao je Mitar Mugoša.

Najčitanije