fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNajviše žalbi na neisplaćene prekovremene sate i rad tokom praznika 

Najviše žalbi na neisplaćene prekovremene sate i rad tokom praznika 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova do 1. jula podnijeto je više od 2,7 hiljada pritužbi radnika koji su se uglavnom žalili na neisplaćene prekovremene sate, noćni, kao i rad za vrijeme praznika.

Za prvih šest mjeseci ove godine podnijeto je 2,74 hiljade predloga za mirno rješavanje radnih sporova, što je, prema riječima direktorice Agencije, Zdenke Burzan, tri puta više u odnosu na isti period prošle godine.

Burzan je Dnevnim novinama rekla da se predmet individualnih radnih sporova najčešće odnosio na neisplaćene naknade za naknadu štete na ime manje isplaćene zarade za vrijeme obavljanja pripravničkog staža, prekovremeni i noćni rad, kao i na rad u dane državnih i vjerskih praznika.

Ona je objasnila da se postupak mirnog rješavanja radnog spora pokreće podnošenjem predloga Agenciji, kao i da strane u sporu predlog mogu podnijeti zajednički ili pojedinačno.

Brazan je objasnila da se “žaliti” mogu svi, kako poslodavci i zaposleni u privatnom, tako i onih u javnom sektoru.

Postupak i način mirnog rješavanja radnih sporova uređen je Zakonom o mirnom rješavanju radnih sporova, koji se između ostalog, zasniva na načelu tajnosti i povjeljivosti podataka, zbog čega, prema riječima Burzan, ne može odgovoriti na pitanje da li su podnosioci predloga bili iz javnog ili privatnog sektora i na šta su se najviše žalili.

“Kada su u pitanju individualni radni sporovi, predmet spora najčešće se odnosio na neisplaćene naknade za naknadu štete na ime manje isplaćene zarade za vrijeme obavljanja pripravničkog staža, prekovremeni, rad noću kao i u dane državnih i vjerskih praznika”, kazala je Burzan.

Predmet su bile i naknade štete zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora, kao i sporovi koji su nastali zbog neisplaćenih ili manje isplaćenih zarada i neuplaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, kao i povodom nezakonitog rasporeda na drugo radno mjesto.

Ipak, ona nije mogla da saopštio koliko je predloga, od njih 2,74 hiljade, riješeno i kako, jer, kako je objasnila, izvještaj evidencije o postupcima mirnog rješavanja radnih sporova, donosi i usvaja Upravni odbor Agencije, na kraju kalendarske godine.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...