fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNajviše porasle cijene dionica proizvođača čipova

Najviše porasle cijene dionica proizvođača čipova

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u srijedu su berzanski indeksi porasli, zahvaljujući očekivanju ulagača da će Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina uskoro postići trgovinski sporazum, a najviše su porasle cijene dionica proizvođača čipova.

Dow Jones ojačao je 0,15 odsto na 26.218 bodova, S&P 500 porastao je 0,21 bodova na 2.873 poena, a Nasdaq indeks 0,60 odsto na 7.895 bodova.

Rast cijena dionica najviše se zahvaljuje pisanju medija o daljnjem napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine, prenosi Hrportfolio.

Ekonomski savjetnik Bijele kuće, Larry Kudlow, kazao je da su razgovori napredovali i da bi dvije strane mogle da postignu dogovor već ove sedmice.

To je podržalo nadu ulagača da će se uskoro završiti carinski rat, koji je prošle godine negativno uticao na dvije najveće svjetske ekonomije.

Najviše su porasle cijene dionica u sektoru proizvođača čipova, u prosjeku 2,3 odsto, jer ti proizvođači značajan dio svojih prihoda ostvaruju na kineskom tržištu.

Tržište se našlo pod pritiskom nakon što su objavljeni novi, slabiji nego što se očekivalo, makroekonomski podaci iz američke ekonomije.

Izvještaj agencije za zapošljavanje ADP pokazao je da je u SAD-u u martu u privatnom sektoru zaposleno 129 hiljada radnika, manje nego što se očekivalo, dok je drugi izvještaj pokazao da su aktivnosti u uslužnom sektoru u istom mjesecu bile slabije nego što su analitičari očekivali.

Ti, kao i ranije objavljeni podaci podržali su strahovanja od daljeg usporavanja rasta američke ekonomije u prvom tromjesečju, nakon što je rast već znatno usporen u prethodnom kvartalu.

To je izazvalo zabrinutosti i u vezi zarada američkih kompanija, a uskoro počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata.

U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom ovogodišnjem tromjesečju biti za dva odsto niže u odnosu na isti period prošle godine.

Bio bi to prvi pad zarada od 2016. godine.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle.
Londonski FTSE indeks ojačao je 0,37 odsto na 7.418 bodova, frankfurtski DAX porastao je 1,7 odsto na 11.954 poena, a pariski CAC 0,84 odsto na 5.468 bodova.

Najčitanije