fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNajveća bruto zarada u septembru 131,06 hiljada EUR

Najveća bruto zarada u septembru 131,06 hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Najveća bruto zarada isplaćena u septembru iznosila je 131,06 hiljada EUR strancu koji radi u hotelskoj industriji, pokazali su podaci Uprave za prihode i carine.

Iz te institucije je Dnevnim novinama saopšteno da je to ujedno najveća plata koju je primio jedan zaposleni od početka godine, a taj iznos podrazumijeva obračunate i prijavljene poreze i doprinose za septembar.

„Navedeni iznosi isplaćeni su samo u jednom mjesecu, te se ne može zaključiti da se radi redovnom mjesečnom primanju, otpremnini, bonusu ili nekom drugom obliku ličnog primanja”, objasnili su iz UPC i preciziraju da su ta primanja u njihov sistem unešena kao zarade.

Zaposleni koji ima taj rekordni iznos primio je skoro 165 puta veću bruto platu u odnosu na crnogorski prosjek od 796 EUR istog mjeseca. To znači da bi prosječnom radniku praktično bilo potrebno 13 godina i devet mjeseci da na računu vidi taj iznos pod uslovom da nema nikakvih izdataka.

Takođe, u istom periodu su zaposleni u hotelima i restoranima u Crnoj Gori prosječno primili bruto platu od oko 617 EUR, što znači da je rekorder po zaradi primio njihovih 212 plata.

Druga najveća bruto zarada, koja je iznosila 38,16 hiljada EUR, isplaćena je osobi koja živi, odnosno radi u Crnoj Gori, takođe u djelatnosti hotelskog smještaja koja podrazumijeva pružanje usluga smještaja u hotelima, rizortima, motelima, privatnim i drugim kapacitetima u kojima borave turisti.

Prema podacima UPC-a, treća najveća bruto zarada za septembar iznosila je 27,14 hiljade EUR, a isplaćena je strancu zaposlenom u oblasti monetarnog posredovanja. Riječ jeo zaposlenima koji se bave pribavljanjem finansijskih sredstava na dnevnoj osnovi, primarno nefinansijskog karaktera. Preciznije, u pitanju su finansijske usluge vezane za plaćanje elektronskim putem preko internet i mobilnih aplikacija ili elektronskih terminala.

I četvrta najveća bruto zarada u istom periodu, od 26,68 hiljada EUR, isplaćena je nerezidentnoj osobi zaposlenoj u monetarnom posredovanju, dok je peta za rezidentnog zaposlenog u istom sektoru bila 26,49 hiljada EUR.

Na listi najvećih bruto plata koje su isplaćene za septembar od šestog do devetog mjesta su takođe rezidentni zaposleni u oblasti monetarnog posredovanja, a njihova primanja kretala su se između 25,44 hiljade i 24,36 hiljada EUR. Deseta najveća bruto zarada od 23,12 hiljada EUR uplaćena je strancu koji iznajmljuje nekretnine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije