fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryNajkasnije do 29. januara kreće isplata depozita

Najkasnije do 29. januara kreće isplata depozita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Fond za zaštitu depozita (FZD) je u obavezi da najkasnije 29. januara počne isplatu garantovanih depozita deponentima Invest banke Montenegro (IBM) u stečaju, saopštio je njegov direktor Predrag Marković.

“Koje su banke izabrane za isplatioce znaće se u ponedjeljak”, kazao je Marković za portal Bankar.me.

Kako je kazao, ne postoje prioriteti u isplatama garantovanih depozita, već će se isplata obavljati prema redosljedu dolaska deponenata na šalter banke isplatioca.

“Sugerišemo deponentima, posebno kompanijama kojima se depozit isplaćuje isključivo na račun – žiralno, da nakon obavještenja o tome koje su banke ovlaštene da obave isplatu garantovanih depozita, otvore račun, ukoliko ga već nemaju u nekoj od banaka isplatioca, i da sredstva u iznosu garantovanog depozita, bez velike procedure, prenesu na račun u banci isplatiocu”, kazao je Marković.

Tako će, kako je poručio, i sebi i banci isplatiocu omogućiti lakše, brže i efikasnije završavanje procedure isplate garantovanog depozita.

Prema riječima Markovića, Fond je ovih dana primio veliki broj telefonskih poziva, mejlova i lično kontaktirao sa dosta deponenata.

“Nikoga nijesmo upućivali na IBM i stečajnog upravnika, već smo sve informacije podijelili sa deponentimam, kako bi stekli jasnu sliku o načinu i postupku isplate garantovanih depozita”, zobjasnio je Marković.

On je rekao da Fond, deponente koji imaju veći iznos od garantovanog depozita, upućuje na stečajnog upravnika, uz obrazloženje da za iznos preko garantovanog depozita imaju pravo da se nadoknade iz stečajne mase.

Savjet Centralne banke (CBCG) je početkom januara donio rješenje o oduzimanju dozvole za rad IBM-u i otvaranju stečajnog postupka nad tom bankom.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije