fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNajčešće nepravilnosti neovlašćeno korišćenje žiga

Najčešće nepravilnosti neovlašćeno korišćenje žiga

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tržišna inspekcija prošle godine je obavila 848 kontrola iz oblasti zaštite intelektualne svojine, a najčešće nepravilnosti su se odnosile na neovlašćeno korišćenje robnog znaka/žiga, odnosno brenda, kao i na oblast korišćenja računarskih programa.

„Tržišna inspekcija je po službenoj dužnosti obavila 266 kontrola, a po zahtjevima nosilaca prava intelektualne svojine 582 kontrole“, navodi se u saopštenju povodom obilježavanja Svjetskog dana intelektualne svojine.

Tržišna inspekcija je, kako su kazali, jedna od institucija u zaštiti prava iz te oblasti, pa kontinuirano sporovodi nadzor po službenoj dužnosti i po zahtjevima nosilaca prava intelektualne svojine.

Tržišna inspekcija u ovoj oblasti sprovodi nadzor nad primjenom zakona o autorskom i srodnim pravima, patentima, žigu, pravnoj zaštiti industrijskog dizajna, oznakama geografskog porijekla, zaštiti topografije poluprovodnika, kinematografiji i o optičkim diskovima.

„Nadzor u oblasti zaštite prava intelektualne svojine je veoma važan za regularno funkcionicanje tržišta odnosno sprečavanje nelojalne konkurencije, pa Tržišna inspekcija redovno sprovodi nadzor sa ciljem da se spriječi neovlašćeno korišćenje i zloupotreba tih prava“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Sjutra turnir u Herceg Novom Podgorica, (MINA) - Crnogorska Tekbol liga biće nastavljena drugim zimskim...