fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNagrađeni najbolji u okviru prvog Balkathona

Nagrađeni najbolji u okviru prvog Balkathona

Sarajevo, (MINA-BUSINESS) – Miron Lukač, Albana Mucaj i Dritan Mollanji ispred timova Portal World, Kallz Training Center i Symmetric nagrađeni su u okviru prvog Balkathona za najbolja inovativna rješenja u kategorijama pametnog turizma, platforme za digitalno učenje i plaćanja putem interneta.

Završni dio Balkathona, prvog regionalnog on-lajn takmičenja na Zapadnom Balkanu, koje je organizovao Savjet za regionalnu saradnju (RCC), održano je u četvrtak putem interneta kada su prikazana najbolja digitalna rješenja odabrana među 88 prijava iz regiona.

Lukač je u ime tima Portal World iz Bosne i Hercegovine (BiH) ponudio rješenje u oblasti pametnog turizma.

„Radi se o rješenju za proširenu stvarnost koje svojim korisnicima omogućava da dožive lokalitet koji posjećuju putem sadržaja koji se preklapa sa njihovom okolinom“, saopšteno je iz RCC.

Mucaj, pobjednica u kategoriji platforme za digitalno učenje, je u ime tima Kallz Training Center iz Albanije predstavila ideju za aplikaciju koja povezuje učenike i učitelje, odnosno nastavnike iz različitih zemalja koji su zaljubljenici u tehnologiju i strane jezike.

„Mollanji je u ime tima Symmetric iz Albanije predstavio rješenje za plaćanja na internetu, OpenPay, čiji je cilj da se zaobiđu kartice i da se prodavci i banke direktno povežu u okviru jedinstvene platforme“, rekli su iz RCC.

Tri pobjednika su nagrađena sa po deset hiljada EUR kako bi svoje ideje dodatno razradili s krajnjim ciljem njihove praktične primjene.

Generalna sekretarka RCC-a, Majlinda Bregu, je na ceremoniji dodjele nagrada kazala da uspjeh inovacije počinje od opredjeljenosti da inovacija postane prioritet i da se bezrezervno uloži u tu ambiciju, ali i od smjelosti, odnosno spremnosti da se iskoriste i one mogućnosti koje se čine izvan domašaja.

“I to je upravo ono što su nam ovi mladi ljudi pokazali. Hvala vam što ste učestvovali i iznijeli nove ideje. Za nas je ovo samo početak, nešto što razbija rutinu uobičajenog rada, a što planiramo nastaviti i u budućnosti”, rekla je Bregu.

Ona je navela da im je u RCC-u zadovoljstvo što su organizovali prvo ovakvo regionalno takmičenje pod nazivom Balkathon – Naoružajmo se pameću za budućnost, koje je okupilo mlade ljude sa Zapadnog Balkana.

„Primili smo 88 prijava iz različitih stručnih oblasti iz cijelog regiona, sve ujedinjene u želji da se ponudi vrijeme, talenat i ideja, kako bi se pomoglo u pronalaženju rješenja za krizu izazvanu virusom korona“, poručila je Bregu.

Ona je objasnila da je prvobitna ideja vezana za Balkathon bila da se pomogne regionu da se oporavi od strašnih posljedica pandemije, prije svega u sektorima koji se se pokazali nedovoljno otpornim ili pripremljenim za blokade, a to su turizam, digitalno učenje i trgovina putem interneta.

„Međutim, takmičenje je pokazalo potencijal da se razvije i preraste prvobitnu ideju, ne samo kao odgovor na ovu dosada nezabilježenu situaciju, već da promijeni naš pristup stvarima – da bude predvodnik novog mentaliteta koji je prijeko potreban u svijetu koji se neprestano mijenja, te se tako obezbijedi dinamičan razvoj na ličnom, kao i na nivou društva i privrede“, kazala je Bregu.

U okviru nagrađenih projekata iznesene su nove ideje kako na efikasan i siguran način pristupiti turizmu, učenju i finansijskim transakcijama na internetu.

Direktorica za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije (EK) za susjedstvo i pregovore o proširenju, Henoveva Ruiz Kalavera, koja je zajedno sa Bregu dodjelila nagrade, čestitala je pobjednicima i prenijela podršku Evropske unije (EU) Balkathonu i RCC-u za organizaciju jednog ovakvog inspirativnog događaja.

„Svi takmičari su pokazali izvanrednu količinu talenta, što je obećavajući znak da Zapadni Balkan ima mnogo toga da ponudi u domenu digitalne transformacije kao ključnog stuba ekonomskog oporavka. U tom pogledu otvarate put vašem regionu i radujem se da vidim ove kapacitete razvijene“, dodala je Kalavera.

Takmičenje Balkathon počelo je 1. jula pozivom svim građanima Zapadnog Balkana starijim od 18 godine koji imaju inovativne ideje da se prijave u tri kategorije – pametnog turizma, platforme za digitalno učenje i rješenja za plaćanje putem interneta.

Tokom perioda registracije pristiglo je 88 prijava.

Svi koji su poslali prijave imali su priliku da tokom dva dana rade sa dodjeljenim mentorima na daljem razvoju ideje, nakon čega je u četvrtak ujutro grupa stručnjaka iz datih oblasti iz svih dijelova regiona izvršila odabir finalista.

Devet odabranih finalista, po tri iz svake kategorije, imalo je priliku da svoje ideje predstavi članovima stručnog žirija, na osnovu čega je žiri glasao i odabrao tri pobjednika Balkathona.

Cilj prvog izdanja Balkathona je da postane godišnje, regionalno konkurentno takmičenje, na kome će se okupljati inovativni talenti sa Zapadnog Balkana i smišljati nove ideje i rješenja za digitalno doba.

Najčitanije