fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNagrađen Paviljon Crne Gore

Nagrađen Paviljon Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski Paviljon nagrađen je bronzanom statuom za dizajn izložbe u kategoriji rentiranih paviljona na najvećoj svjetskoj izložbi, Expo 2020 Dubai.

„Kao izuzetno priznanje za uloženi trud tokom pripreme učešća, ali i cijele realizacije Paviljon Crne Gore nagrađen je i to sa bronzanom statuom u kategoriji dizajn izložbe u konkurenciji rentiranih paviljona“, saopšteno je iz Miistarstva ekonomskog razvoja.

Iz tog Vladinog resora su kazali da je specijalna priznanja u tri kategorije dodijelio Međunarodni biro za izložbe (BIE) na svečanoj ceremoniji u okviru Expo 2020 Dubai.

„Kategorije su podijeljene na arhitekturu, što se odnosi se na self-builded paviljone, interpretaciju teme i dizajn izložbe. Dobitnike je odabrao žiri od devet članova, stručnjaka iz različitih oblasti“, navodi se u saopštenju.

Expo 2020 Dubai završen je nakon 182 dana, a učešće Crne Gore predstavlja, kako je saopšteno, značajnu međunarodnu promociju, jačanje ekonomskih i diplomatskih veza sa zemljom domaćinom, ali i ostalim zemljama učesnicama.

„Samo prisustvo na Expo 2020 je značajan doprinos afirmaciji zemlje, a posjete brojnih zvaničnika Ujedinjenih Arapskih Emirata među kojima je najznačajnija posjeta premijera UAE šeika Mohameda bin Rašida Al Maktuma još jedna su potvrda dobrih odnosa sa Crnom Gorom“, navodi se u saopštenju.

Direktorica Paviljona, Milena Pejović-Eraković, kazala je da je Expo 2020 Dubai nakon pandemije povratio optimizam koji je svima itekako potreban i pokazao koliko su ovakvi susreti važni upravo zbog činjenice da udruženi na globalnom nivou možemo da riješimo sve probleme i doprinesemo stvaranju bolje budućnosti.

„Značaj svjetskih izložbi je nikad veći i izuzetno smo ponosni na realizaciju cijelog učešća Crne Gore na Expo 2020, gdje smo se predstavljali sa 191 zemljom svijeta. Posebna zahvalnost svima koji su bili uključeni u cijeli projekat od samog početka i timu koji je napravio odličan posao“, rekla je Pejović-Eraković.

Ona je navela da, uprkos brojnim ograničenjima koja su imali, bili su vidljivi dajući značajan doprinos i stvarajući novu vrijednost za našu zemlju.

„U okviru izložbenog dijela Paviljona na samom ulasku posjetiocima su predstavljene osnovne informacije o Crnoj Gori, ali i neke od najznačajnijih karakteristika. Samu putanju kretanja kroz Paviljon određivala je i posebna svjetlosna instalacija kao omaž šumama koje pokrivaju oko 70 odsto teritorije Crne Gore“, podsjetili su iz Ministarstva.

Na interaktivnom zidu tokom šest mjeseci predstavljane su neke od specifičnosti određenih predjela, poput značaja i vrijednosti Stare masline u Baru, kanjona Tare, bogatstva Skadarskog jezera, ljepote Velike plaže. Na interaktivnim totemima prikazivani su turistički i investicioni potencijali kao dvije najznačajnije oblasti koje su oslikane kroz Paviljon.

„Centralna prezentacija kojom smo privukli veliku pažnju svih posjetilaca je sedmominutni video ikoničnih pejzaža naše zemlje od izlaska do zalaska sunca, a priča se nastavljala sa instalacijom koja dočarava bogatstvo biodiverziteta. Na kraju, u okviru malog suvenir šopa svim posjetiocima su bili dostupni proizvodi sa kojima su se predstavili lokalni proizvođači, i koje su posjetioci odnijeli u razne dijelove svijeta kao posebnu uspomenu na naš Paviljon, ali i Crnu Goru“, rekli su iz Ministarstva.

Ministarstvo ekonomskog razvoja je u maju prošle godine preuzelo koordinaciju učešćem Crne Gore na Expo 2020 Dubai i za samo pet mjeseci urađene su brojne izmjene koje se tiču smanjenja površine Paviljona i izmjene projektne dokumentacije u cilju uštede, ali uspješne pripreme učešća.

„Zahvaljujući događajima koji su tokom šest mjeseci organizovani u okviru Paviljona, Crna Gora je u više oblasti napravila veliki iskorak i obezbijedila sebi mjesto u društvu onih koji vodeći računa o održivosti, zelenoj tranziciji i aktivnom učešću u procesu donošenja odluka utiču na kreiranje bolje budućnosti“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da su se punih šest mjeseci 192 zemlje svijeta predstavljale sa svojim najznačajnijim dostignućima i praksama, ali i prirodnim i investicionim potencijalima koje posjeduju. Raznolikost nacija i ujedinjenje oko ideje da se stvori bolja budućnost je najznačajnije dostignuće Expoa, a pozitivni efekti će se osjećati i godinama nakon samog završetka izložbe.

„Expo je prvi put organizovan u okviru MENASA regije, a Dubai kao sinonim za viziju i ubrzan napredak bio je odličan domaćin. Na prostoru koji ima površinu dvostruko veću od Monaka stvoren je grad budućnosti kroz koji je za šest mjeseci prošlo više od 23 miliona posjetilaca“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...