fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNa Vol stritu novi rekordi

Na Vol stritu novi rekordi

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu u ponedjeljak su dostigli nove rekordne vrijednosti, jer su ulagači optimistični nakon trgovinskog dogovora između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, ali i solidnih pokazatelja iz kineske ekonomije.

Dow Jones ojačao je 0,36 odsto na 28.235 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,71 odsto na 3.191 poen, a Nasdaq indeks 0,91 odsto na 8.814 bodova, prenosi SEEbiz.

Nove rekordne vrijednosti indeksa zahvaljuju se trgovinskom dogovoru koji su u petak postigle Kina i SAD, a kojim bi trebalo da se završi carinski rat, koji traje već 17 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta dvije najveće svjetske privrede.

“Kina je pristala na mnoge strukturne promjene i masovnu nabavku poljoprivrednih, energetskih i drugih proizvoda i usluga”, saopštili su američki zvaničnici.

Vašington je pristao da suspenduje carine na 160 milijardi USD vrijedan kineski uvoz, koje su bile planirane da stupe na snagu u nedjelju.

SAD će zadržati 25 odsto carina na kineski uvoz u vrijednosti 250 milijardi USD, ali će prepoloviti carine na 7,5 odsto na uvoz vrijedan 120 milijardi USD.

Dogovor između dvije najveće svjetske privrede podigao je izglede za cjelokupnu globalnu ekonomiju.

Iako se očekuje dalje usporavanje rasta kineske ekonomije, izgledi su joj nakon sporazuma ipak bolji.

Objavljeno je da su industrijska proizvodnja i promet u trgovini na malo u Kini u novembru porasli brže nego mjesec ranije.

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će američka centralna banka zadržati popustljivu monetarnu politiku.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 2,25 odsto na 7.519 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,94 odsto na 13.407 poena, a pariski CAC 1,23 odsto na 5.991 bod.

Najčitanije