fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNa snagu stupa američki embargo na naftu iz Venecuele 

Na snagu stupa američki embargo na naftu iz Venecuele 

Karakas, (MINA-BUSINESS) – Američki embargo na venecuelsku naftu stupa na snagu u nedjelju, u cilju podnošenja ostavke predsjednika Nicolasa Madura dodatnim slabljenjem ionako oslabljene venecuelske ekonomije.

Embargo koji stupa na snagu u 00.01 sati ili 6.01 sati po srednjeevropskom vremenu ne samo da zabranjuje američkim kompanijama da kupuju naftu od državne naftne kompanije PDVSA i njenih podružnica, nego i svim preduzećima u inostranstvu da se koriste američkim bankarskim sistemom za nabavku venecuelanskog crnog zlata, prenosi SEEbiz.

To je jedna od mjera koje je najavio predsjednik Donald Trump radi rušenja venecuelanske vlade i dovođenja na vlast Juana Guaidoa, samoproglašenog privremenog predsjednika kojeg je priznalo 50-ak zemalja, većinom latinoameričkih.

Vašington je u petak isključio venecuelanskog ministra vanjskih poslova Jorgea Arreazu iz međunarodnog finansijskog sistema. Njegovu eventualnu imovinu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zamrznulo je američko ministarstvo finansija koje je uvrstilo diplomatu na svoju crnu listu finansijskih sankcija.

Venecuela je krajem prošle godine izvozila pola miliona barela na dan u SAD a tri četvrtine naftnih prihoda su dolazile od američkih kupaca. Američka podružnica PDVSA-e, Citgo, posjeduje rafinerije, naftovode i udjele u naftnim terminalima na američkom tlu.

Vašington je zamrznuo imovinu Citga u SAD-u i njenu kontrolu povjerio Juanu Guaidou, koji je imenovao novu upravu te američke podružnice koja tako može nastaviti rad.

Nakon SAD-a i Kine, Indija je bila treći uvoznik venecuelanske nafte u 2017. Indijske firme su se već počele povlačiti nakon najave sankcija pa su Kina i Rusija ostale glavni podržavaoci Madurovog režima.

U studiji objavljenoj u aprilu dvojica liberalnih američkih ekonomista Mark Weisbrot i Jeffrey Sachs upozoravaju da će embargo najviše pogoditi obične građane.

“Američke sankcije su svjesno zamišljene kako bi uništile venecuelansku privredu “, napisao je Sachs u studiji.

Najčitanije

Crna Gora će biti domaćin DRV fvw Destination Forum-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalna turistička organizacija (NTO) biće domaćin DRV fvw Destination Forum-u, koji...