fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryNa konkurs za izbor logotipa i slogana stiglo oko 30 rješenja

Na konkurs za izbor logotipa i slogana stiglo oko 30 rješenja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na konkurs za izbor loga i slogana nacionalnog brenda Crne Gore pristiglo je oko 30 rješenja, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

“Komisija će, u periodu koji je predviđen Pravilnikom, a to je 60 dana od zatvaranja konkursa, održati sjednicu i ocijeniti sva pristigla rješenja”, rekli su agenciji Mina-business iz Ministarstva.

Komisija, kako su objasnili, ocjenjuje rješenja na osnovu Pravilnika i kriterijima koji su njime predviđeni.

“Svaki član komisije treba da ocijeni svako rješenje po osnovu pet kriterijima. Na kraju, zbir svih bodova daje konačnu listu i na osnovu toga se utvrđuje da li su rješenje loga i slogan izabrani ili ne”, rekli su iz Ministarstva.

Za najbolje rješenje predviđena je nagrada od 50 hiljada EUR.

Na konkursu su mogli učestvovati pojedinci i grupe autora iz Crne Gore i inostranstva, a zadatak konkursa je bila izrada vizuelnog identiteta nacionalnog brenda koji treba da odslikava autentičan duh Crne Gore.

Vizuelni identitet nacionalnog brenda trebalo je da objedini njene specifičnosti i da ih održava na jedinstven način, kako bi se kroz grafičko rješenje i sinhronizovanu i sveobuhvatnu poruku Crna Gora mogla pozicionirati u svijesti strane javnosti.

Izborom jedinstvenog vizuelnog identiteta nacionalnog brenda nastojao se kreirati krovni, jedinstveni brend koji bi svojim obuhvatom i fleksibilnošću bio adekvatan za korišćenje.

Rješenje vizuelnog identiteta nacionalnog brenda treba da omogući nedvosmislenu komunikaciju sa inostranstvom zbog privlačenja više direktnih stranih investicija i posjetilaca, povećanja izvoza domaćih proizvoda, ali i proizvodnje, jačanje Crne Gore kao međunarodnog partnera i poboljšanje njenog imidža kao buduće članice EU.

Konkursno rješenje trebalo je da obuhvata logotip i slogan nacionalnog brenda koji čine jedinstvenu cjelinu. Logotip nacionalnog brenda trebalo je da sadrži naziv nacionalnog brenda koji glasi – Crna Gora, odnosno internacionalni naziv Montenegro, kao i grafizam-znak/simbol, koji izražava posebnost Crne Gore.

Naziv Crna Gora, odnosno Montenegro, trebalo je da ima unikatni ispis i da je sastavni dio slogana. Slogan treba da predstavlja kratku i jasnu estetsku poruku koja omogućava stvaranje odgovarajuće emocije i pozitivne asocijacije na Crnu Goru u svijesti strane javnosti.

Na prethodni konkurs za izbor logotipa i slogana nacionalnog brenda stigla su 24 rješenja, od kojih nijedno nije izabrano za pobjedničko.

Najčitanije