fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNa javni poziv za subvencije se prijavilo 37 korisnika

Na javni poziv za subvencije se prijavilo 37 korisnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na javni poziv za subvencije za kupovinu električnih i hibridnih vozila, koji je Eko fond raspisao početkom godine, prijavilo se 37 korisnika, od kojih je 28 ispunilo uslove, čime će biti utrošen sav namijenjeni novac za tu svrhu.

Iz Eko fonda je Vijestima saopšteno da će u narednom periodu, zbog velikog interesovanja, biti raspisan sličan poziv gdje će biti uključena i druga prevozna sredstva na električni i hibridni pogon.

Oni su saopštili da su tek sada u fazi potpisivanja ugovora sa korisnicima nakon čega će im biti isplaćen novac, čime će i zvanično biti zatvoren javni poziv, iako je većina prijava stigla do kraja marta.

”Zbog usvajanja Programa rada i ovogodišnjeg finansijskog plana, krajem jula ove godine, nijesmo bili u mogućnosti da potpišemo ugovore sa korisnicima i isplatimo novac”, saopštili su iz tog državnog fonda.

Ukupna vrijednost bespovratnog novca iznosila je 100 hiljada EUR, od čega je 50 hiljada EUR namijenjeno za nabavku električnih automobila, a preostala polovina za nabavku hibridnih vozila.

Subvencije po vozilu su iznosile do pet hiljada EUR za električna i do 2,5 hiljada EUR za plug-in i full hybrid vozila.

”Ovim javnim pozivom je izvršena nabavka deset električnih i 20 hibridnih vozila, što je ujedno i bio cilj. Takođe smo ispunili cilj nabavke ekološki prihvatljivog vida transporta, u okviru sprovođenja mjera za poboljšanje kvaliteta vazduha i unapređenja kvaliteta životne sredine”, rekli su iz Eko fonda.

Oni su dodali da će u budućnosti, s obzirom na to da i dalje postoji interesovanje za subvencije, nastojati da raspišu još jedan sličan poziv, gdje će pokušati da uključe i druga prevozna sredstva na električni i hibridni pogon.

”Plan nam je da raspišemo javni poziv za subvencije pri ugradnji punionica kako na javnom tako i na privatnom posjedu, gdje će nam biti potrebna podrška lokalnih samouprava. Takođe ćemo razvijati model subvencije nabavke vozila za javni transport, posebno kada su u pitanju električni autobusi”, naveli su iz Eko fonda.

Ugovorom je definisano da korisnik realizuje kupovinu vozila samostalno, tako da nije obavezan da kupovinu obavi u Crnoj Gori, koja je tek počela da razvija prodajnu mrežu ovakvih automobila.

Eko fond je osnovala Vlada Duška Markovića 2019. godine sa početnim kapitalom od 50 hiljada EUR, a finansira se putem mjesečnih naknada od preduzeća koja koriste ložišna i postrojenja na električnu energiju i koja zagađuju životnu sredinu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije