fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNa inicijativu DF-a usvojene izmjene Zakona o PIO

Na inicijativu DF-a usvojene izmjene Zakona o PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Skupština je, na inicijativu Demokratskog fronta (DF), usvojila dopunu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) kojom se omogućava periodično usklađivanje penzija sa potrošačkim cijenama i prosječnim zaradama.

Poslanici DF-a, koji su inicirali dopune Zakona o PIO, Maksim Vučinić, Maja Vukićević i Dragan Bojović, ukazali su na svojevrsnu diskreditaciju penzionerske populacije u Crnoj Gori time što se vrijednost penzija usklađivala sa kretanjem potrošačkih cijena i prosječnih zarada zaposlenih samo jednom godišnje.

„To je bilo 1. januara tekuće godine, čime su penzioneri bivali u nepovoljnom položaju oko usklađivanja penzija, vezano za stopu njihovog rasta u odnosu na rast plata“, navodi se u saopštenju DF-a.

Predlogom izmjena zakona Bojovića, Vukićević i Vučinića, omogućeno je da se usklađivanje penzija sa potrošačkim cijenama i prosječnim zaradama obavi periodično, i to 1. januara, 1. maja i 1. septembra.

Poslanici DF-a su apostrofirali činjenicu da u Crnoj Gori živi oko 130 hiljada penzionera, od kojih većina ima vrlo niske penzije, a posebno je flagrantan podatak da se mnoge porodice preko penzija izdržavaju kao preko svog jedinog izvora primanja, čime je položaj penzionera još zahtjevniji i iziskuje veću pažnju društvene zajednice.

„Ovim su poslanici istovremeno poslali jasnu poruku da uslovi života najranjivijih kategorija društva moraju biti značajnije poboljšani“, smatraju u DF-u.

Poslanici su istovremeno naglasili da već od 1. maja treba uskladiti rast penzija, uz realnu bojazan oko skoka cijena nekih proizvoda i povećanje poreskih obaveza građana.

„Upravo stoga se usklađivanje mora nastaviti kontinuirano, jer penzije ne smiju stagnirati u odnosu na rast zarada, što bi, kako su poslanici objasnili, rezultiralo socijalnim raslojavanjem građana, na štetu penzionera kao posebno ranjive kategorije društva“, dodaje se u saopštenju.

U Zakonu o PIO amandmanski je djelovano i po pitanju statusa zaposlenih u sektoru metaloprerađivačke i rudarske industrije koji pravo na starosnu penziju prema usvojenim odredbama treba da stiču sa navršenih 30 godina staža osiguranja, od čega najmanje 20 godina provedenih efektivno na radnim mjestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem. Ovo pravo na starosnu penziju može se ostvariti do 31. decembra naredne godine.

„Time se nastoji ispraviti barem jedna od nepravdi prema radnicima u rudarskom i metalskom sektoru, koji je decenijama urušavan, a na desetine i stotine zaposlenih ostalo bez posla i bez ikakvih primanja“, rekli su iz DF-a.

Pritom, posebno važna ostaju pitanja brojnih opasnosti povezanih sa navedenim poslovima u navedenim strukama, uz naslijeđene probleme oko ostvarivanja prava na penziju i prava na beneficirani radni staž za pojedina radna mjesta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije