fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNa crno radilo 1,98 hiljada osoba

Na crno radilo 1,98 hiljada osoba

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Inspektori rada su u prošloj godini zatekli u radu na crno 1,98 hiljada osoba.

Prema podacima iz godišnjeg izvještaja o radu, u nezakonitom radu zatečeno je 685 domaćih i 1,3 hiljade stranih državljana. Po nalogu inspektora rada, radni odnos je zasnovalo 397 crnogorskih državljana, a 206 stranih, prenosi Dan.

Godišnji izvještaj pokazuje da je Inspekcija rada u prošloj godini obavila 11,43 hiljade inspekcijskih pregleda, tačnije u oblasti radnih odnosa i zapošljavanja 8,13 hiljada i u oblasti zaštite i zdravlja na radu 3,3 hiljade, u kojima je utvrdila ukupno 6,55 hiljada nepravilnosti.

Inspektori su ukupno napisali 3,71 hiljadu prekršajnih naloga, u iznosu od 1,65 miliona EUR. Podnijeli su četiri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

“Za počinjene prekršaje u izvještajnoj godini inspektori su izdali 3,71 hiljadu prekršajnih naloga sa novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 1,65 miliona EUR, od čega 2,75 hiljada naloga u oblasti radnih odnosa i zapošljavanja, uglavnom, zbog rada na crno i 956 u oblasti zaštite i zdravlja na radu zbog nepreduzimanja mjera zaštite i zdravlja na radu”, navodi se u izvještaju.

Najčešće nepravilnosti koje su inspektori konstatovali u oblasti radnih odnosa i zapošljavanja su angažovanje pojedinaca za obavljanje određenih poslova kod poslodavca bez zaključenog ugovora o radu i neprijavljivanje na obavezno socijalno osiguranje, radno angažovanje stranaca bez prethodno pribavljene dozvole za boravak i rad, ili potvrde o prijavi rada i transformacija ugovora o radu, što čini oko 71 odsto.

Nepravilnosti su utvrdili i u kašnjenju u isplati zarada i uplati doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i neuručivanje obračuna zarada zaposlenima, nedonošenju pisane odluke o rasporedu radnog vremena zaposlenih, o rasporedu zaposlenih po smjenama, kao i neutvrđivanje rasporeda sedmičnog odmora.

Kada je riječ o zaštiti i zdravlju na radu, inspektori su najčešće nailazili na nepravilnosti da poslodavac ne nabavlja i ne izdaje na upotrebu zaposlenima sredstva za rad neophodna za njihovo radno mjesto sa stručnim nalazom i ocjenom da su na njima obezbijeđene propisane mjere zaštite na radu (25,31 odsto).

U prošloj godini je obavljeno ukupno 27 uviđaja povreda na radu i to sedam smrtnih i 20 teških.

“Nadzorom je konstatovano da je najčešći uzrok povreda na radu neprimjenjivanje mjera zaštite i zdravlja na radu (pad sa visine ili u dubinu, udar električne struje, udar/prignječenje trupca), angažovanje pojedinaca koji nijesu osposobljeni za bezbjedan rad na poslovima koje obavljaju i kod kojih nije izvršena prethodna provjera zdravstvene sposobnosti, dotrajalost sredstava za rad, kao i njihova upotreba bez prethodnog pregleda i ispitivanja, odnosno bez pribavljenih stručnih nalaza od ovlašćenih organizacija za poslove zaštite i zdravlja na radu”, piše u godišnjem izvještaju.

Inspektori su u prošloj godini evidentirali 42 slučaja radnog angažovanja djece u neformalnom radu, i to uglavnom tokom sezone na primorju, od kojih 22 ženskog i 20 muškog pola, starosti od 15 do 18 godina.

Kako se navodi, u tim slučajevima poslodavci su novčano kažnjeni uz nalaganje mjere pribavljanja potrebne dokumentacije, kako bi se ispunili zakonski uslovi za rad tih lica, a navodi se da Inspekcija rada nije evidentirala slučajeve koji bi se mogli tretirati kao najgori oblik radnog angažovanja djece u bilo kojoj djelatnosti.

Najčitanije