fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNa auto-putu ostali sitni radovi i testiranja

Na auto-putu ostali sitni radovi i testiranja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na dionici auta-puta od Podgorice do Mateševa preostalo je povezivanje elektromašinskih instalacija i testiranje cijelog sistema kontrole i upravljanja, kao i sistema naplate putarine, što zahtijeva najviše vremena, saopštili su iz Monteputa.

„Takođe, osim njih ostali su pojedini radovi koji su van trase auto-puta, devijacije lokalnih puteva, regulacija rijeke Tare u zoni petlje Mateševo, kao i završni radovi na portalima tunela, za šta nije potrebno značajno vrijeme“, rekli su Vijestima predstavnici Monteputa.

Ranije je iz Ministarstva kapitalnih investicija najavljeno da bi dionica mogla biti otvorena u maju, ako se dobije zeleno svjetlo komisije za tehnički prijem. Prema ugovoru o izgradnji dionica je trebalo da bude završena 11. maja 2019. godine, ali je više puta odlagana.

Ranije je najavljeno i da će se spor oko zahtjeva za plaćanje penala zbog kašnjenja, kao i zahtjeva kineskog izvođača China Road and Bridge Corporation (CRBC) za dodatnim plaćanjima, voditi tek kada se završe radovi.

Tom dionicom auto-puta upravljeće državna kompanija Monteput, koja već sedam i po godina upravlja tunelom Sozina. Uskoro treba da se donese i odluka o cijenama putarine.

”Usvojen je Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Monteputa, započeti su postupci unutrašnje preraspodjele zaposlenih i raspisan konkurs za prijem novih radnika za određena radna mjesta. Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji predviđena je organizaciona jedinica – Sektor za nadzor, upravljanje i održavanje auto-puta u čijoj nadležnosti su poslovi vezani za auto-put i u njoj je sistematizovano 89 radnih mjesta. Novim Pravilnikom u Monteputu je sistematizovano 289 izvršilaca”, navedeno je iz te kompanije.

Uprava za saobraćaj priprema javni poziv za rekonstrukciju regionalnog puta od Mateševa do Kolašina, koji će biti jedina veza tog puta sa magistralom, dok je Monteput već izabrao izvođača za dio puta od petlje Mateševo do mjesta Mateševo.

”Put Kolašin-Mateševo je dio regionalnog puta R-13 Bioče-Mateševo-Kolašin i u nadležnosti je Uprave za saobraćaj. Ta dionica puta ispunjava saobraćajno-tehničke i bezbjednosne uslove za nesmetano odvijanje saobraćaja. Međutim, zbog povećanog broja vozila koji se očekuje nakon otvaranje auto-puta, planirana je rekonstrukcija, koja je takođe u nadležnosti Uprave za saobraćaj“, rekli su iz Monteputa.

Oni su dodali da rekonstrukcija tog dijela puta R-13 nije uslov za otvaranje auto-puta. Monteput je u cilju poboljšanja uslova za priključenje na auto-put i skraćenja dionice puta od Mateševa do Kolašina sproveo javnu nabavku i izabrao izvođača radova na rekonstrukciji dijela puta R-13, od petlje Mateševo do istoimenog naselja, u dužini od 1,4 kilometra sa izgradnjom dva manja mosta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije