fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMugoša: Nelikvidnost preduzeća jedan od ključnih izazova

Mugoša: Nelikvidnost preduzeća jedan od ključnih izazova

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nelikvidnost privrednih subjekata predstavlja jedan od najozbiljnijih izazova crnogorske ekonomije, ocijenio je potpredsjednik Socijademokrata (SD), Boris Mugoša.

On je podsjetio da je u Crnoj Gori, prema podacima Centralne banke (CBCG), na kraju aprila u blokadi bilo 19,43 hiljade preduzeća i preduzetnika.

“U odnosu na kraj 2020. godine broj blokiranih firmi i preduzetnika je povećan blizu 600, a iznos blokiranog duga preko 150 miliona EUR”, naveo je Mugoša na svom Twitter nalogu.

On je dodao da SD već duže vrijeme predlaže konkretne mjere u cilju poboljšanja likvidnosti privrednih subjekata.

“Osim povoljne kreditne podrške, potrebno je u kontinuiteti raditi na smanjenju (para)fiskalitete, zatim preći na model plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) po naplaćenoj, a ne izdatoj fakturi, ali i primijeniti institut multilateralne kompenzacije odnosno prebijanja obaveza i potraživanja između više privrednih subjekata”, kazao je Mugoša.

On smatra da je potrebna bolja i dosljednija primjena antimonopolske politike, kao i kontrolisanje rokova izmirenja novčanih obaveza u cilju eliminisanja prakse “besplatnog kreditiranja” pojedinih privrednih aktera od dobavljača i podrške privrednim subjektima koji su pred gašenjem usljed problema naplate potraživanja nastalih metodom prisiljavanja na nerazumno duge rokove plaćanja.

“Pored toga, potrebno je da informacije o blokadama privrednih subjekata budu online dostupne i to na dnevnom nivou umjesto na mjesečnom, što je dosadašnja praksa”, zaključio je Mugoša.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije