fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMugoša: Nelikvidnost preduzeća jedan od ključih izazova

Mugoša: Nelikvidnost preduzeća jedan od ključih izazova

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nelikvidnost preduzeća jedan je od najozbiljnijih izazova crnogorske ekonomije, saopštio je poslanik Socijademokrata (SD), Boris Mugoša.

On je naveo da je u Crnoj Gori na kraju novembra, prema podacima Centralne banke (CBCG), u blokadi bilo blizu 19,5 hiljada firmi i preduzetnika sa ukupnim iznosom duga na osnovu kojeg su blokirani računi od gotovo milijardu EUR.

Mugoša je podsjetio da je u odnosu na 2020. godinu broj blokiranih firmi i preduzetnika povećan preko 600, a u odnosu na prošlu preko 100.

Kada je u pitanju iznos blokiranog duga, Mugoša je kazao da je u odnosu na 2020. on povećan blizu 270 miliona EUR, a u odnosu na prošlu godinu oko 122 miliona.

On je podsjetio da je 43.Vlada prije sedam mjeseci povukla iz procedure Predlog zakona o kreditno-garantnom fondu, koji je podnijela 42. vlada. Fond je bio zamišlien kao instrument podrške likvidnosti prvenstveno preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima.

Mugoša je saopštio da SD već duže vrijeme predlaže konkretne mjere u cilju poboljšanja likvidnosti preduzeća.

“Osim povoljne kreditne podrške, potrebno je u kontinuitetu raditi na smanjenju (para)fiskalitefa, preći na model plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) po naplaćenoj, a ne izdatoj fakturi, primijeniti institut multilateralne kompenzacije, odnosno prebijanja obaveza i potraživanja između više preduzeća, bolje i dosljednije primjenjivati antimonopolske politike i kontrolisati rokove izmirenja novčanih obaveza”, kazao je Mugoša.

On smatra da bi informacije o blokadama preduzeća trebalo da budu online dostupne na dnevnom, umjesto na mjesečnom nivou.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

sjednica Vlade, 18. april 2024.

Vlada ponovo razriješila Kurtija

Podgorica, (MINA) - Vlada je na današnjoj sjednici ponovo razriješila generalnog inspektora u Agenciji...