fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMorsko dobro raskida ugovor sa Pomorskim saobraćajem za trajekt Kamenari-Lepetane

Morsko dobro raskida ugovor sa Pomorskim saobraćajem za trajekt Kamenari-Lepetane

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Morsko dobro je steklo uslov da raskine ugovor sa Pomorskim saobraćajem, koji drži trakektnu liniju Kamenari-lepetane, saopštio je predsjednik Upravnog odbora te kompanije Blažo Rađenović.

On je, za Televiziju Vijesti, naveo da su stekli uslov da se ide ka raskidu ugovora, zbog neredovnog plaćanja obaveza koje ima Pomorski saobraćaj.

“Oni su, na osnovu mjera koje je donijela Vlada 2020. i 2021., o umanjenju od 50 odsto svim zakupcima na teritoriji u zoni morskog dobra, uvidjeli svoju priliku potpuno nezakonito i nelegitimno, i umanjili obračunski period u ove dvije godine – od jula 2020. do kraja 2021.”, rekao je Rađenović.

Rađenović je naveo da u obračunu koji su dostavljali svake godine nikada nije bila prateća dokumentacija.

“Dakle, mi vjerujemo njima na ono što oni nama obračunaju i to je tako trajalo godinama. Mi ćemo sve uraditi da dođe do raspisivanja koncesija, odnosno stavljanja na tender”, kazao je Rađenović.

Nakon raskida ugovora, u Morskom dobru su kazali da bi trebalo krenuti u proces davanja koncesija, odnosno raspisivanja tendera.

To je posao Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

Iz MKI su naveli da je nakon preporuke Ministarstva fnansija da se u tom slučaju primijeni Zakon o javno-privatnom partnerstvu, u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) u toku formiranje komisije za otvoreni postupak javne nabavke i izrada analize opravdanosti za prevoz trajektom.

Iz tog resora su dodali da će se nakon izrade te analize, u zavisnosti od rezultata, preduzimati dalji koraci u odnosu na rješavanje tog pitanja.

Iz Opštine Tivat su istakli da kompanija Pomorski saobraćaj braće Ban ne plaća ni nadoknade za odvoz smeća, niti sponzorišu humanitarne i sportske organizacije.

Kako prenosi portal Vijesti, predsjednik Opštine Željko Komnenović je zato sa kolegama iz Herceg Novog za budućnost trajekta predlagao ideju za koju vjeruje da je po mjeri građana.

“Da se napravi javno preduzeće koje bi upravljalo linijskim i brodskim prevozom, tom trajektnom linijom, u kojoj bi bila nesumnjiva korist za opštine i građane Boke, sa konkurentnim cijenama.vToliko sredstava ići u privatne džepove, bez javnog interesa, to je nedopustivo,” kazao je Komnenović.

Pomorski saobraćaj je, od prodaje karata u turistički rekordnoj 2019. godini, prihodovao 6,2 miliona EUR, dok je Morskom dobru za zakup obale plaćana naknada u visini četiri odsto prihoda.

To je na godišnjem nivou bilo između 200 i 300 hiljada EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...