fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMontiran još jedan stub žičare prema Đalovića pećini

Montiran još jedan stub žičare prema Đalovića pećini

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izgradnja žičare prema Đalovića pećini nastavljena je postavljanjem još jednog stuba na izlaznoj stanici, u neposrednoj blizini lokacije na kojoj će se nalaziti servisni objekat za posjetioce, saopšteno je iz Uprave javnih radova.

Iz Uprave su kazali da je riječ o jednom od najzahtjevnijih segmenata posla u okviru projekta valorizacije pećine nad Vražjim firovima i kompletnog bistričkog kraja.

Radove na žičari Vlada i Uprava javnih radova finansiraju sa 3,9 miliona EUR.

“U toku ove i prošle godine u blizini manastira Podvrh montirana je prva stanica žičare i tri noseća stuba, pri čemu se neki od njih nalaze na nepristupačnim planinskim liticama, što je tokom radova iziskivalo dodatne građevinske napore”, navodi se u saopštenju.

Izgradnja žičare biće nastavljena i naredne godine, nakon što to budu omogućile vremenske prilike.

Dužina žičare je 1,7 kilometara, imaće dvije gondole sa po osam mjesta, a vožnja preko klisure trajaće skoro šest minuta.

“Imajući u vidu prirodne ljepote Đalovića klisure, sam prelazak preko nje žičarom biće posebna atrakcija za posjetioce”, smatraju u Upravi.

Iz Uprave su naveli da to područje bjelopoljske opštine već tri godine predstavlja veliko gradilište, čiji je krajnji cilj turistička valorizacija i stvaranje uslova za privredni razvoj kompletnog sjevera.

Ugovorena vrijednost svih radova do sada iznosi 23 miliona EUR.

“S obzirom na izuzetne potencijale same pećine, njenih dvorana, jezera i ukrasa, kao ĐaIovića klisure sa rijekom Bistricom, očekuje se da ovaj kraj bude prepoznat u cijeloj Evropi kao nova turistička destinacija”, dodaje se u saopštenju.

Uprava javnih radova je već realizovala projekat izgradnje 5,7 kilometara dugog puta Bistrica – manastir Podvrh i izgradnju trafostanice sa pratećom elektroenergetskom infrastrukturom za napajanje kompleksa, a u toku su radovi na platou ispred pećine i rekonstrukcija oko devet kilometara puta Gubavač – Bistrica sa gradnjom novog mosta na rijeci Bistrici.

Najčitanije