fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMonteput se zadužuje 31,6 miliona EUR

Monteput se zadužuje 31,6 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Monteput ove godine će se kreditno zadužiti kako bi obezbijedila napajanje autoputa električnom energijom, koje će koštati 31,6 miliona EUR, predviđeno je finansijskim i planom rada kompanije za ovu godinu.

Vlada je u četvrtak usvojila izvještaj o realizaciji finansijskog i plana rada Monteputa za prošlu godinu, kao i ovogodišnje planove u kojima piše da kompanija u državnom vlasništvu namjerava da se kreditno zaduži 31,6 miliona EUR za izgradnju sistema trajnog napajanja električnom energijom autoputa Bar–Boljare, piše Dan.

Napajanje električnom energijom je, kako piše list, samo jedna od zaboravljenih stvari koje je Vlada izostavila u ugovoru o izgradnji autoputa, vrijednom 809,6 miliona EUR.

Vlada će morati dodatno da plati vodosnabdijevanje autoputa, izgradnju pristupnih puteva do petlji Smokovac, Veruša i Mateševo, kao i troškove eksproprijacije.

Monteput ima poslovnu jedinicu koja upravlja projektom izgradnje autoputa, tačnije prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa. U izvještaju koji je usvojila Vlada, piše da je glavni projekat završen u procentu od 98 odsto i da se u prvom kvartalu očekuje njegov završetak.

“U saradnji sa državnom komisijom za tehnički pregled radova, paralelno sa izvođenjem radova obaviće se intenzivna saradnja vezana za uporedni tehnički pregled izvedenih radova, kako bi se neophodne aktivnosti za konačan tehnički pregled, nakon završetka svih radova, svele na najmanju moguću mjeru”, navodi se u izvještaju Monteputa.

Monteput u ovoj godini planira prihod od 8,27 miliona EUR i dobit od 390 hiljada EUR. Profit će, kako su naveli, biti raspoloživ nakon izrade i revizije završnog računa.

U prošloj godini prihodi Monteputa su iznosili 9,87 miliona EUR. Za poslovnu jedinicu za autoput prošle godine su izdvojili 907,9 hiljada EUR.

Neto dobit je prošle godine iznosila 1,34 miliona, ali su to preliminarni rezultati.

Najčitanije