fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMontenegro Works osnovan netransparentno i bez jasne vizije

Montenegro Works osnovan netransparentno i bez jasne vizije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je na prečac odlučila da osnuje novu državnu kompaniju Montenegro Works, netransparentno i bez jasne vizije, uređenja i zadataka tog preduzeća, ocijenili su iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Iz SNP-a su kazali da ta kompanija, na predlog ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića, treba da se bavi praćenjem, analizom i stručnom podrškom u upravljanju preduzećima u većinskom vlasništvu države.

“Iako SNP smatra da je potrebno efikasno kontrolisati poslovanje državnih preduzeća, smatramo da je formiranje ovakve kompanije, bez parlamentarne rasprave i bez detaljnog sagledavanja rešenja, u najmanju ruku ishitreno i otvara mnoga pitanja”, rekli su predstavnici te partije.

Oni su naveli da je logično i očekivano bilo da se nakon smjene Demokratske partije socijalista (DPS) pojača nadzor nad državnim firmama i njihovim poslovanjem.

“Transparentna kontrola rada upravnih odbora i izvršnog menadžmenta izborom nezavisnih članova odbora za reviziju, izvršavanjem preporuka eksternih revizija i Državne revizorske institucije (DRI) su osnovni koraci. Umjesto njih, pokušava se da se upravljanje sa oko 40 državnih kompanija centralizuje u holding kompaniju kojom bi upravljalo Ministarstvo finansija i samo nekolicina ljudi”, dodali su iz SNP-a.

Oni su pitali i da li je opravdano izdvajanje sredstava iz budžeta u iznosu od pola miliona EUR kao osnivački kapital društva.

“Zašto nije pojašnjeno kako će se ostvarivati prihodi te kompanije, s obzirom na to da će se isključivo baviti savjetovanjem državnih firmi. Da li će se finansiranje troškova rada te kompanije oslanjati na državni budžet”, pitali su iz SNP-a.

U toj partiji smatraju i da je trebalo čuti i uvažiti mišljenje domaće, ali i strane stručne javnosti o takvom modelu upravljanja državnim firmama.

“Elementarna obaveza Spajića je bila da se javnosti i parlamentu daju na uvid Statut i ostala osnivačka akta kompanije, kao i da se predstave kandidati koji će činiti izvršni menadžment. Ipak, čini se da su mnoge bitne informacije izostale za članove Vlade, sudeći po objavljenom mišljenju ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića”, navodi se u saopštenju.

Iz SNP-a su pitali zbog čega Spajić nastavlja praksu donošenja i saopštavanja krupnih i strateški važnih odluka za državu bez konsultacija sa parlamentom.

SNP je, kako su kazali, svjedok da se u višedecenijskoj vladavini DPS-a državnim firmama upravljalo veoma loše, uz netransparentno trošenje novca, zalaganje i prodaju državne imovine, kao i korupciju.

“Sve ovo najčešće nije naišlo na očekivanu reakciju nadležnih organa i Tužilaštva. Izostala je i odgovornost menadžmenta za loše rezultate, kao i adekvatno izvještavanje institucija koje su bile zadužene za kontrolu rada državnih firmi. Vjerujemo da je to vrijeme iza nas, ali vjerujemo i da se napredak može ostvariti bez centralizovanja upravljanja svim državnim kompanijama”, naveli su iz SNP-a.

Oni su Spajiću poručili da je toj partiji, kao i ostatku crnogorske javnosti, dužan da obrazloži odluku o osnivanju kompanije Montenegro Works i dokumentuje strategiju njenog budućeg rada, u kojoj će biti navedeni očekivani direktni i indirektni efekti koje će poslovanje firme imati na budžet i ukupnu ekonomiju.

“SNP kao dio parlamentarne većine koja je dala podršku Vladi očekuje od Ministarstva i resornog ministra da konačno, osim trošenja budžetskih sredstava, dijeljenja bonova građanima, populističkih izjava i najava investicija u blockchain tehnologije i kriptovalute, iznese i neke konkretne i konstruktivne predloge za razvoj realne ekonomije, privatnog biznisa i preduzetništva”, rekli su iz SNP-a.

Iz te partije su poručili da su se borili da ne bude sva moć grupisana u jednom čovjeku ili par njih, već za odgovornost i kontrolu institucija države kojih ima, samo ih treba mijenjati i unapređivati.

“Mnogi privatni biznisi su teško pogođeni krizom izazvanom koronavirusom, a bez oporavka i jačanja realnog sektora, nema ni oporavka i jačanja ekonomije”, zaključili su iz SNP-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije