fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMontenegro Airlines u stečaju otvorio poslovnicu

Montenegro Airlines u stečaju otvorio poslovnicu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Montenegro Airlines (MA) u stečaju obnovio je dio djelatnosti otvaranjem poslovnice u Podgorici, u kojoj će prodavati karte svih avio-kompanija, turističke aranžmane, te organizovati izlete i transfere putnika.

Riječ je o staroj poslovnici bivšeg nacionalnog avio-prevoznika u centru Podgorice, na Bulevaru Ivana Crnojevića, koju je stečajna uprava preuredila i osposobila za rad, piše Pobjeda.

To je prva otvorena poslovnica nakon prizemljenja flote MA prije šest mjeseci.

Iz stečajne uprave su kazali da je MA tokom 26 godina poslovanja izgradio brend prepoznat širom Evrope i stvorio ime na koje su ponosni.

“Želimo da to ime nastavi da živi, pa smo shodno novonastalim okolnostima odlučili da obnovimo dio djelatnosti. Krećemo od rada poslovnice u kojoj će se prodavati turistički aranžmani i karte za sve avio-kompanije. Pružaćemo i usluge svih vrsta transfera putnika, organizovati izlete i sve ostale djelatnosti kojima, u skladu sa mogućnostima, MA u stečaju može doprinijeti razvoju turističke privrede”, rekli su u stečajnoj upravi.

Rad poslovnice organizovaće stručni kadar koji je iskustvo i znanje na ovim poslovima sticao kroz dugogodišnji rad u MA. Planirano je da se u poslovnici prodaju karte i novoosnovane državne avio-kompanije To Montenegra, ali o tome još nije postignut dogovor.

Komentarišući otvaranje poslovnice MA, jedan od bivših radnika Miljan Perović, rekao je da očekuje ekonomsku opravdanost poslovanja.

“Zavisno od rezultata i obima posla očekujem i dodatno angažovanje bivših kolega, a zašto da ne i otvaranje poslovnica u drugim gradovima. Eventualno, u slučaju da MA ponovo počne da obavlja vazdušne operacije, naravno da bi se otvarale poslovnice i širom Evrope“, rekao je Perović, koji je dodao da je zadovoljan što kompanija nastavlja rad i uvećava stečajnu masu.

U MA u stečaju trenutno je zaposleno nešto više od 20 radnika. Njima su isplaćene zarade za maj i jun, a kompanija sama finansira sve obaveze.

Osim otvaranja poslovnica, stečajna uprava namjerava da obnovi poslove održavanja vazduhoplova, za šta čeka odobrenje Agencije za civilno vazduhoplovstvo. U planu je i ponovno uspostavljanje službe keteringa, o čemu su posljednjih dana vodili intenzivne pregovore sa više potencijalnih partnera.

Trenutno se obavlja ispitivanje stanja aviona u vlasništvu MA. Pobjeda je ranije objavila da je preliminarni izvještaj komisije za procjenu pokazao da je jedan od pet fokera 100 u plovidbenom stanju, dok ostala četiri nije moguće popraviti.

MA je osnovan 1994. godine, a prvi let je obavio nakon tri godine, 7. maja 1997. kada je avion crnogorskog nacionalnog avio-prevoznika iz Podgorice sletio u Bari. Posljednji let zabilježen je 26 godina kasnije, 26. decembra prošle godine, poslije čega je prizemljena flota.

Kompanija se posljednjih godina suočavala sa lošim upravljanjem i velikim finansijskim problemima, koji su doveli do gašenja. Stečaj u MA otvoren je 28. aprila na zahtjev Uprave prihoda i carina zbog duga od 13,7 miliona EUR za poreze i doprinose na zarade zaposlenih.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije