fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMontekargo očekuje poslove od 12 miliona EUR

Montekargo očekuje poslove od 12 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Biznis planom Montekarga za ovu godinu planirano je povećanje obima prevoza 140 odsto uz rast transportnog prihoda 145 odsto i koji bi prelazio preko 12 miliona EUR, saopštio je predsjednik Odbora direktora te državne željezničke kompanije, Miroslav Brajović.

“Biznis planom za ovu godinu planirano je povećanje obima prevoza za 140 odsto, odnosno planiramo prevesti oko 2,2 miliona tona robe. Takođe, to nije sve, odrađivanjem ovog plana od Montekarga je veliki izazov i za samu Luku Bar, gdje postajemo ne samo strateški partner, već jedna glavna ekonomska žila kucavica Crne Gore”, rekao je Brajović Vijestima.

On je kazao da je Montekargo, koji je preuzeo sa novim Odborom direktora 12. marta prošle godine, bio u bankrotu, na ivici stečaja, sa akumuliranim dugom od preko sedam miliona EUR.

“Samo za prva četiri mjeseca u prošloj godini naslijeđeni dug je bio blizu 900 hiljada EUR. Da se nastavilo sa takvim poslovanjem u prošloj godini bi postigli gubitak oko tri miliona EUR, što bi značio sigurni stečaj naše kompanije”, rekao je Brajović.

On je kazao da je tada pokušao da povrati izgubljeni teret koji je nestao u zadnjoj deceniji, a to je teret koji se dotad prevozio iz Srbije ka Luci Bar i obrnuto.

Na pitanje kako su nestali ti poslovi, Brajović je odgovorio da bi to trebalo da kaže bivše rukovodstvo.

“Lošom poslovnom politikom u prethodnim godinama, bivšem rukovodstvu nije ostalo ništa osim da se oslanja na kompaniju Uniprom. Naravno sa takvim poslovanjem firma je krenula ka bankrotu”, rekao je Brajović.

On je o saradnji sa Unipromom, kazao da o toj kompaniji misli sve najljepše.

“Kako drugačije da mislim osim kao željezničar, kao čovjek koji radi 36 godina na Željeznici Crne Gore, mogu samo da kažem u moje ime i svih radnika, hvala Unipromu što je u posljednje četiri godine očuvao Montekargo, da u potpunosti ne bi nestao”, naveo je Brajović.

On je, na pitanje šta je uradio da se bilansi poprave, odgovorio da je molio svoje prijatelje, založio svoj autoritet za dobrobit svih radnika Montekarga, Luke Bar, da ponovo usmjere teret preko naše kompanije ka luci Bar.

“Okrenuti državni projekat Srbije ka Luci Bar (kinesku firmu ZIJIN) teret od 1,2 miliona tona, HBIS od 300 do 500 hiljada tona na godišnjem nivou, moglo je samo doći od visokih državnih zvaničnika Srbije – pametnome dovoljno. Imam moralnu dužnost da se zahvalim generalnom direktoru Srbija Karga, Dušanu Gariboviću na ukazanom povjerenju i velikoj podršci koju nam je pružio kad nam je bila najpotrebnija i sa kojim imamo poslovni odnos više nego dobar”, kazao je Brajović.

Na pitanje kakvo je sadašnje poslovanje Montekarga, Brajović je odgovorio da je ono vidno poboljšano.

“Pad gubitka je zaustavljen, a posljednja tri mjeseca, oktobar, novembar i decembar bilansni prihod pokazuje rentabilno poslovanje”, zaključio je Brajović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...