fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMontecargo isplivao iz dugogodišnjih problema

Montecargo isplivao iz dugogodišnjih problema

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državna kompanija za željeznički teretni prevoz Montecargo nakon višegodišnje agonije u poslovanju nalazi se na Bijeloj listi poreskih obveznika, redovno izmiruje sve obaveze, pozitivno posluje i sama finansira investicione radove, saopštili su predstavnici menadžmenta.

Iz kabinate direktora Montecarga, Vladimira Božovića, Vijestima su kazali da finansijski i konsolidovani izvještaj za prošlu godinu još nije završen i da će biti predat u roku, odnosno do 31. marta, ali da su godinu završili sa pozitivnim rezultatom.

Montecargo je prošle godine prevezao 1,35 miliona tona tereta, što je 42 odsto više u odnosu na 2021. godinu, a prihod je uvećan za isti procenat. U odnosu na pretkriznu 2019. godinu obim prevoza je povećan 17 odsto, dok je prihod veći 33 odsto.

”Obim prevoza je u oktobru, novembru i decembar prošle godine bio u padu zbog infrastrukturnih radova na pruzi Željeznica Srbije i zatvoranja pruge. Izražavamo sumnju da će konačni rezultat biti u skladu sa planiranim, ali bez obzira na navedeni pad nakon konačnog računovodstvenog obračuna očekujemo pozitivan rezultat“, naveli su iz kompanije.

Oni su dodali da je taj rezultat postignut velikim zalaganjem u pogledu povećanja obima prevoza i većim udjelom u ukupnom rezultatu, motivisanjem postojećih korisnika podizanjem kvaliteta usluge i dovođenjem novih.

„Generalno radilo se na unapređenju djelovanja na tržištu koje je sve zahtjevnije”, saopštili su iz kompanije.

Investicionim ulaganjem u prošloj godini postigli su da povećanje mobilnosti svog voznog parka sa 58 na preko 90 odsto.

”Ulaganja u vozna sredstva u prošloj godini su iznosila 3,85 miliona EUR i to sve iz poslovnih prihoda, bez kreditnog zaduživanja ili pomoći većinskog vlasnika države. U prošloj godini odrađena je investicija na 93 vagona, investiciona velika opravka na dvije elektrolokomotive koje su već u saobraćaju i investiciona opravka na još jednoj elektrolokomotivi koja je u toku i završetak se očekuje u maju”, rekli su iz Montecarga.

Oni su kazali da su potpisana još dva ugovora za investicionu opravku na još dvije elektro lokomotive, čija je vrijednost ukupno 1,3 miliona EUR.

”Kao kompanija čija je osnovna djelatonost željeznički prevoz robe, kao tržišno orijentisana i čije je poslovanje zasnovano na komercijalnim uslovima, smatramo velikim uspjehom navedeni rezultat, jer nakon duže godina sa akumuliranim dugovima iz prethodnog perioda smo se uspješno izborili na tržištu i ostvarili pozitivan rezultat“, naveli su iz kompanije.

Oni su najavili da će iz poslovnih prihoda plaćati sve investicione opravke voznih sredstava koja se mjere milionskim vrijednostima. Nijedna obaveza prema zaposlenim nije izostala ili kasnila, a veliki uspjeh i izazov na početku godine bio je, prema njihovim riječima, naslijeđeni poreski dug koji uspješno izmiruju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije