fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMontecargo dobio mišljenje sa rezervom za poslovanje

Montecargo dobio mišljenje sa rezervom za poslovanje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državna kompanija Montecargo dobila je mišljenje sa rezervom nezavisnog revizora za poslovanje u prošloj godini.

U osnovama za mišljenje sa rezervom navedeno je da nadležni u firmi, između ostalog, nijesu knjižili milionski vrijednu imovinu u skladu sa međunarodno prihvaćenim računovodstvenim standardima, piše Dan.

“Preduzeće je za godinu, koja se završava 31. decembra prošle godine, iskazalo nabavnu vrijednost nekretnine, postrojenja i opremu u iznosu od 54,07 miliona EUR, akumuliranu amortizaciju od 37,21 milion EUR i sadašnju vrijednost u iznosu od 16,86 miliona EUR”, navodi se u izvještaju.

U prethodnim periodima, kompanija je priznala fer vrijednost nekretnina postrojenja i opreme na način što je akumuliranu amortizaciju na dan revalorizacije, korigovala tako da je knjigovodstvena vrijednost poslije revalorizacije bila jednaka revalorizovanom iznosu sredstva.

“Navedeni način priznavanja sredstava nije u skladu sa zahtjevima Međunarodnog računovodstvenog strandarda 16 – nekretnine, postrojenja i oprema, kao ni sa usvojenim računovodstvenim politikama”, navodi se, između ostalog, u mišljenju nezavisnog revizora.

U izvještaju se dodaje da je pored toga, kompanija Montecargo utvrdila rezidualnu vrijednost za sva osnovna sredstva, što takođe odstupa od usvojene računovodstvene politike.

“Efekti navedenih odstupanja od računovodstvenih politika mogu imati značajan uticaj na finansijsko stanje i poslovni rezultat društva za prošlu godinu”, piše u izvještaju.

Revizori su naveli i da nadležni u kompaniji nijesu obavili prenos revalorizacionih rezervi, shodno pravilima računovodstva.

“Zbog toga, preduzeće nije na dan bilansa, na računu revalorizacionih rezervi koje su sastavni dio kapitala, iskazalo iznos koji odgovara revalorizacionim rezervama sredstava po osnovu kojih je ovaj račun kapitala stvoren, a kako to zahtijeva međunarodni standard koji se odnosi na nekretnine, postrojenja i opremu. Zbog prirode evidencije revalorizacionih rezervi na datum bilansa, nijesmo se mogli uvjeriti u njihovu knjigovodstvenu vrijednost primjenjujući druge revizorske procedure”, piše u izvještaju.

Najčitanije