fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMojkovačka opština sve interesantnije područje za investicije

Mojkovačka opština sve interesantnije područje za investicije

Mojkovac, (MINA-BUSIENSS) – Mojkovačka opština postaje sve interesantnije područje za investicije, što joj omogućava i dobra pozicija na sjeveru države, kao i širenje ponude za ulagače, uz tradicionalnu orijentaciju na turizam i poljoprivredu, pišu Dnevne novine.

Primjer za to je i biznis zona Babića polje koja je dobila novog korisnika. U pitanju je firma ALWIR, sa sjedištem u Mojkovcu, ukrajinskog investitora sa partnerom iz tog grada.

Tu je i Agrogora Organic, investitor iz Turske, kao i kompanija Čelebić koja je počela izgradnju hotela sa četiri zvjezdice.

Dosadašnja ulaganja opštine u opremanje biznis zone iznosila su oko 850 hiljada EUR.

Dobar paket podsticajnih mjera na lokalnom nivou i infrastrukturna opremljenost dovela je do porasta interesovanja domaćih i stranih investitora, što je rezultiralo sklapanjem prvog ugovora za korišćenje prostora u biznis zoni na osnovu javnog poziva koji je raspisala Opština Mojkovac.

Predsjednika Opštine Mojkovac, Ranko Mišnić, kazao je da se radi o inovativnoj tehnologiji prerade metalne žice, od koje će se proizvoditi širok spektar visokokvalitetnih proizvoda.

“Ugovorom koji je potpisan ovog mjeseca, ALWIR je zakupio parcele ukupne površine 8,47 hiljada metara kvadratnih, na period od deset godina, sa mogućnošću produženja na još deset. Investicijom je planirano otvaranje do 25 radnih mjesta. S obzirom da je ovaj projekat dugoročan, u planu je dalji razvoj i proširenje djelatnosti i na države Evropske unije (EU)”, kazao je Mišnić.

Zaključenim ugovorom definisano je da će investitor izgraditi objekat i pustiti ga u rad za 12 mjeseci.

Mišnić je ocijenio da investitori prepoznaju grad kao sigurno mjesto za ulaganja.

On je podsjetio da je u aprilu ove godine potpisan ugovor za zakup parcele u biznis zoni i sa firmom Agrogora Organic, čiji je osnivač i izvršni direktor Ahmet Dasman, investitor iz Turske.

“Cilj firme Agrogora Organic je pokretanje inovativnog agroposlovanja u Crnoj Gori, kako bi se iskoristile prirodne zalihe šumskog voća i organska proizvodnja voća u zemlji”, kazao je Mišnić.

Prema njegovim riječima ugovorom koji je potpisan Agrogora Organic je zakupio parcele površine od 11,7 hiljada kvadrata na period od deset godina, sa mogućnošću produženja na još deset.

Mišnić je dodao da je investicijom planirano da 25 građana dobije stalno zaposlenje, dok bi od 120 do 150 bilo angažovano na sezonskim poslovima tokom perioda sakupljanja svježeg voća.

“Osnovna proizvodnja biće prerada bobičastog i drugog voća. Pogon bi, kako je definisano, trebalo da započne proizvodnju u roku od 12 mjeseci od dana potpisivanja ugovora. Dasman je bio suosnivač i izvršni direktor prvog postrojenja koje se bavilo preradom voća i povrća na ovaj način u Izmiru u Turskoj”, naveo je Mišnić.

On je rekao da kompanija Čelebić gradi hotel sa četiri zvjezdice na jednoj od najatraktivnijih lokacija, koji će biti u lancu jedne od vodećih svjetskih kompanija u turizmu Inter Continental Hotels Group (IHG).

Kako je kazao, trebalo je nešto konkretno raditi na valorizaciji, pa su radovi na izgradnji ski-centra Žarski postali privlačni za investitore, kao i za kompaniju Čelebić.

“Sa ovakvim investicijama i projektima, otvaraju se i mogućnosti za zapošljavanje naših sugrađana, što je i jedan od ključnih izazova sa kojim se kao lokalna samouprava susrijećemo”, kazao je Mišnić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije