fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMoguće snaženje saradnje u oblasti turizma

Moguće snaženje saradnje u oblasti turizma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građani Turske su zainteresovani da turistički obilaze crnogorsku destinaciju, a bilježi se i rast turista iz trećih zemalja koje preko turske avio-kompanije imaju konekciju sa Crnom Gorom, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović, sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom Turske u Crnoj Gori, Barišom Kalkavanom, koji se tokom razgovora osvrnuo na svoj angažman u Crnoj Gori i namjeru da nastavi i unaprijedi saradnju institucija, ali i građana dvije države.

“Postoji interesovanje turskih građana da turistički obilaze Crnu Goru, ali bilježi se i rast turista iz trećih zemalja koje preko turske avio-kompanije imaju konekciju sa Crnom Gorom. Svi podaci ukazuju da postoji prostor za unapređenje ovog segmenta”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se složili da određeni projekti koji se od ranije realizuju preko TIKA agencije, kao što su stipendije studentima na fakultetima u Turskoj i kursevi turskog jezika, treba da imaju kontinuiranu podršku Vlada dvije države.

“Imajući u vidu razvoj turizma u našoj državi i bogato i značajno iskustvo turskih hotelijera, ovo je takođe oblast koju možemo snažiti, naročito u dijelu edukovanja kadra koji se pokazao deficitarnim posebno u periodu ljetnje turističke sezone”, naveo je Ibrahimović.

Kalkavan se zahvalio Ibrahimoviću, ali i građanima Crne Gore, koji su iskazali podršku turskim građanima u stravičnoj tragediji koja ih je nedavno zadesila.

On se osvrnuo na brzu reakciju institucija i lokalnih samouprava, kako u dijelu slanja crnogorskih spasilačkih ekipa, tako i u ostalim humanitarnim akcijama koje građani organizovano i samostalno sprovode.

„Drago mi je što smo se danas sastali, iako u sjenci tragedije koju turski narod i dalje proživljava, ali vjerujem da se sada mora gledati naprijed, sa fokusom na opravak preživjelih i obnovu područja pogođenih zemljotresom“, istakao je Ibrahimović.

On je dodao da humanost ne poznaje granice i da je narod Crne Gore pokazao svoju solidarnost i stao uz turske građane, kao što je i Turska pokazala više puta do sada da je prijatelj Crne Gore.

Ibrahimović je podsjetio na podršku koju je Crna Gora dobila od Turske tokom pandemije covid-19, ali i tokom procesa NATO integracija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Danas i sjutra međunarodna konferencija crnogorskih menadžera bezbjednosti

Podgorica, (MINA) – Međunarodna konferencija crnogorskih menadžera bezbjednosti, na kojoj će govoriti vodeći stručnjaci...