fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryMoguć bankrot fabrike vode Lipovo

Moguć bankrot fabrike vode Lipovo

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Plan reorganizacije fabrike vode Lipovo nije usvojen, zbog čega se može očekivati da uskoro bude proglašen bankrot u još jednoj od kompanija Duška Kneževica, saznaje Pobjeda.

Sudija Privrednog suda, Miodrag Anđelić, konstatovao je da većina klasa povjerilaca nije prihvatila plan koji je podnijela firma Atlas invest kao osnivač fabrike. Na ročištu za odlučivanje o planu reorganizacije glasale su dvije klase i to povjerioci prve klase sa 622,4 hiljade EUR i treće sa 1,6 miliona EUR priznatih potraživanja.

„U prvom isplatnom redu za usvajanje plana glasalo je 9,25 odsto ukupno prijavljenih potraživanja koji imaju pravo glasa, odnosno 57,27 hiljada EUR, a protiv 86,11 odsto, odnosno 535,98 hiljada EUR. U trećem isplatnom redu za usvajanje plana glasalo je 89,3 odsto ukupno prijavljenih potraživanja, odnosno 1,5 miliona EUR, a protiv 4,38 odsto, odnosno 73,78 hiljada EUR“, navodi se u rješenju sudije Anđelića.

On je dodao da sud nije utvrđivao nedostatke plana s obzirom na to da ga većina nije prihvatila.

Poreska uprava je glasala protiv, kao i 15 zaposlenih, među kojima i nekadašnji direktor fabrike Jozo Maljević, koji potražuje 23,2 hiljade EUR po osnovu zarada i Aleksandar Vujošević koji zbog povrede na radu potražuje 40 hiljada EUR.

PU potražuje 430 hiljada EUR, od čega u prvom isplatnom redu 358 hiljada, dok se zaposlenima duguje 200 hiljada EUR.

Za plan reorganizacije su, osim članica Atlas grupe koje potražuju 1,6 miliona EUR, glasali Elektroprivreda (EPCG) sa šest hiljada EUR potraživanja, Komunalno Kolašin sa pet hiljada, firma Spin sa osam hiljada i osam zaposlenih.

Planom reorganizacije, koji je podnijet prije nego je u Atlas banku uveden stečaj, bilo je predviđeno da Atlas invest u ovoj banci deponuje 100 hiljada EUR za aktiviranje proizvodnje.

Fabrika Lipovo je kompletnu imovinu dala Atlas banci kako bi izmirila kredit Jadranskog sajma. Planom je bilo predviđeno da banka fabrici besplatno ustupi opremu, a Atlas invest zemljište.

Najčitanije