fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMMF zabrinut zbog predloženog zakona

MMF zabrinut zbog predloženog zakona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Međunarodni monetarni fond (MMF) zabrinut je da bi neciljane mjere finansijske pomoći koje se primjenjuju na sve zajmoprimce, poput Predloga zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza, mogle nanijeti štetu sposobnosti finansijskog sektora da obezbijedi finansiranje stanovništva i kompanija.

Rezidentna predstavnica MMF-a u Regionalnoj kancelariji za zemlje Zapadnog Balkana, Stephanie Eble, kazala je da bi one mogle potencijalno da ugroze oporavak.

„Uz to, takva neciljana mjera bi takođe bila u korist stanovništva i kompanija koje već imaju mogućnost da servisiraju svoje dugove“, navodi se u izjavi Eble, koju je objavila Centralna banka (CBCG).

Ona je rekla da je crnogorski bankarski sektor odigrao važnu ulogu u pomaganju ekonomiji da prebrodi pandemiju koronavirusa.

„Od početka pandemije, CBCG je preduzela nekoliko mjera za pružanje podrške zajmoprimcima, uključujući ciljane moratorijume za građane koji su ostali bez posla usljed pandemije i firme koje posluju u sektorima na koje je pandemija imala negativan uticaj“, navela je Eble.

Prema njenim riječima, trajanje i pokriće zajmoprimaca i ekonomskih aktivnosti koji su mogli da se kvalifikuju za moratorijume takođe su prošireni nekoliko puta, a sada uključuju zaposlene koji nijesu primali plate tri mjeseca.

„Uz mjere podrške koje je Vlada preduzela kroz razne ekonomske pakete, pomogli su da se ublaži uticaj krize na crnogorsko stanovništvo i kompanije, posebno na najugroženije“, dodala je Eble.

Ona smatra da će, s jačanjem oporavka, odobravanje kredita od bankarskog sistema igrati glavnu ulogu u pružanju pomoći ekonomiji da dugoročno nastavi sa rastom.

Eble je dodala da mjere finansijske pomoći treba da budu dobro ciljane, vremenski ograničene i na kraju postepeno ukidane, kako bi se osiguralo da se može zadržati protok novih kredita u ekonomiju.

„Crna Gora mora da sačuva sposobnost finansijskog sektora da igra ključnu ulogu u osiguravanju finansijskih sredstava za podršku ekonomskom oporavku, i na kraju da podstakne dugoročni rast zemlje“, ocijenila je Eble.

Izjava u originalu je dostupna na linku: https://www.imf.org/en/Countries/ResRep/-/media/175C30865D4A419E85E2C31D7DCD09B1.ashx

Najčitanije