fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMladi da prijave ideje o socijalnom preduzetništvu

Mladi da prijave ideje o socijalnom preduzetništvu

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Projekat RISE pozvao je mlade preduzetnike iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine (BiH), Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, da do 26. septembra prijave svoje ideje o socijalnom preduzetništvu.

To je drugi ovoreni poziv za prijave mladih preduzetnika iz regiona kako bi se podržale njihove ideje o socijalnom preduzetništvu.

Mladi se mogu prijaviti klikom na link.

Iz Inovaciono-preduzetničkog centra (IPC) Tehnopolis je saopšteno da će mladi, kroz niz radionica, predavanja, sastanaka, programa mobilnosti i finansijsku podršku, imati priliku da uče, rastu, posluju i istovremeno pomažu u rešavanju problema svojih lokalnih zajednica.

„Šest lokalnih inkubatora sa prostra Zapadnog Balkana su u potrazi za mladim ljudima iz regiona koji imaju od 18 do 35 godina, koji će se prijavljivati u grupama od minimum dvije osobe, a koji su motivisani da uče o socijalnom preduzetništvu i budu uključeni u regionalni program”, navodi se u saopštenju.

Mladi bi trebalo da budu ambiciozni i posvećeni razvoju konkretne ideje sa društvenim uticajem i spremni za učenje od drugih aktera u regionu.

Učešće u projektu RISE pomoći će mladima da razviju svoje sposobnosti i doprinijeće većoj mogućnosti zapošljavanja.

Podnosioci prijava, kako je objašnjeno, treba da identifikuju socijalno ili ekološko pitanje koje žele da riješe i/ili su radili na svojoj ideji u manjem obimu, ali se još nijesu bavili stvarnom poslovnom aktivnošću.

Cilj RISE-a je obogaćivanje ekosistema socijalnog preduzetništva Zapadnog Balkana i omogućavanje mladim ljudima da razviju inovativna društvena rješenja čime doprinose pomirenju i saradnji u regionu.

Tokom prvog ciklusa projekta RISE, na poziv se prijavilo 257 ideja iz cijelog regiona. Odabrano je 46 timova i 137 mladih preduzetnika za učešće u programu inkubacije.

U toku prvog mjeseca, odražana su 33 treninga o socijalnom preduzetništvu, 19 meet up-ova koji su imali za cilj izgradnju zajednice, 182 mentorska sastanka, 26 konsultacija sa ekspertima, 135 individualih koučing sesija, šest regionalnih vršanjčkih biznis sesija, a 12 timova je odabrano da učestvuje u fazi inkubacije.

„Ovih 12 timova sastavljenih od 36 mladih preduzetnika, učestvovalo je u četvoromjesečnom programu inkubacije, koji se sastojao od deset razvojnih tema koje su predstavili regionalni stručnjaci i lokalni inkubatori, kao i procesa izrade prototipa“, dodaje se u saopštenju.

RISE projekat promoviše dijalog i saradnju između aktera kroz mobilnost njegovih učesnika, organizovanje regionalnih treninga, radionica i događaja, kao i stvaranje prave mreže mladih preduzetnika.

Riječ je o trogodišnjem projektu koji je počeo 1. oktobra 2019. godine i koji se sprovodi na cijelom Zapadnom Balkanu.

Projekat RISE razvija i nadgleda konzorcijum koji čine Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), GROUPE SOS Pulse, Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEIN), Institut Francais i francusko-njemačka kancelarija za mlade (OFAJ).

Ralizuje ga šest lokalnih inkubatora – IPC Tehnopolis, ARNO, Balkan Green Foundation, Nešto više, Smart Kolektiv i Yunus Social Business.

Socijalno preduzeće je operator socijalne ekonomije čiji je glavni cilj socijalni uticaj, a ne stvaranje profita za njihove vlasnika ili akcionara.

Ono posluje obezbjeđivanjem robe i usluga za tržište na preduzetnički i inovativan način i profit koristi prije svega za dostizanje društvenih ciljeva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije