fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMitrić: Štrajk advokata neprimjeren i van prava

Mitrić: Štrajk advokata neprimjeren i van prava

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Štrajk advokata je neprimjeren potez, van prava, jer se njime šalje loša poruka građanima, koji su kolateralna šteta, ocijenio je bivši sudija Ustavnog suda i profesor Pravnog fakulteta, Blagota Mitrić.

“Neprimjeren je potez za hiljadu advokata koji moraju da ostvaruju neko svoje pravo koje je eventualno povrijeđeno, da moraju svoja prava da brane štrajkom. Prvo neprimjeren je potez njih kao izuzetno moralnih ljudi koji rade human posao, iako ga rade za pare”, kazao je Mitrić u Jutarnjem programu RTCG.

On je dodao i da ne ulazi u razloge štrajka, prenosi portal RTCG.

Mitrić je saopštio da advokati, ako su im prava povrijeđena, imaju na raspolaganju druge metode, kao što su upravni spor i ustavna žalba.

“Nije u redu da dovode građane u kolateralnu štetu. Oni time šalju lošu poruku građanima. Zamislite advokati ne mogu da se izbore za svoja prava”, kazao je Mitrić.

On je naveo i da Ustav predviđa pravo na pravnu pomoć, kao i da se pravo na štrajk može ograničiti u cilju zaštite javnog interesa.

“Zar nije javni interes pravo na pravičnu odbranu, pravo na odbranu i na pravnu pomoć? Nema većeg javnog interesa”, poručio je Mitrić.

On je, komentarišući Predlog izmjena Zakona u državnom tužilaštvu, kazao da je dobro što je prihvaćen dio preporuka Venecijanske komisije.

Najčitanije