fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMinistarstvo tokom prošle godine obradilo 192 zahtjeva po osnovu SPI

Ministarstvo tokom prošle godine obradilo 192 zahtjeva po osnovu SPI

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo kapitalnih investicija se tokom prošle godine suočilo sa velikim brojem zahtjeva za slobodan pristup informacijama (SPI), od kojih je 195 podneseno tokom same prošle godine, dok je njih 26 naslijeđeno iz prethodnog perioda.

„Riješeni da svim podnosiocima zahtjeva izađemo u susret, Ministarstvo kapitalnih investicija je tokom prošle godine obradilo ukupno 192 zahtjeva, dok je njih 29 još u proceduri“, navodi se u saopštenju.

Poređenja radi, tokom 2020. godine, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je ukupno primilo 82 zahtjeva po osnovu SPI, od čega je odgovoreno na njih 44.

„Od ukupno obrađenih zahtjeva, Ministarstvo kapitalnih investicija dozvolilo je pristup za njih 94, djelimično je usvojeno sedam, odbijeno je njih 21 za šta su mogući razlozi bili neposjedovanje informacija ili sačinjavanje nove informacije“, navodi se u saopštenju.

Takođe, 39 zahtjeva je zbog nenadležnosti proslijeđeno drugim organima, a za 18 je poslato obavještenje da je dokumentaciju moguće pogledati na sajtu organa.

„Najveći broj zahtjeva je bio upućen Direktoratu za državne puteve 68, potom Direktoratu za energetiku 57, zatim slijede Sekretarijat ministarstva 37, Direktorat za rudarstvo 24 i Direktorat za pomorski saobraćaj 13, dok je najmanje zahtjeva upućeno Direktoratima za vazdušni saobraćaj, njih deset, drumski osam i željeznički četiri“, precizirali su iz Ministarstva.

Što se tiče podnosioca zahtjeva, najviše ih je došlo od nevladine organizacije NVO) Mreža za afrimaciju nevladnog sektora (MANS), ukupno 115, od čega je odgovoreno na njih 100, dok je 15 u proceduri.

„Potom slijedi NVO Akcija za socijalnu pravdu sa 15 zahtijeva, a odgovoreno je na njih 14, zatim CRNVO kome je odgovoreno na svih pet podnešenih zahtjeva i Centar za građansko obrazovanje sa pet zahtjeva, a odgovoreno je na njih četiri“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kapitalnih investicija će i u ovoj godini nastaviti da odgovorno postupa po zahtjevima po osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, uvažavajući potrebu javnosti, NVO sektora, privrednih lica kao i građana da dobiju tačne informacije u vezi tema iz njegove nadležnosti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije