fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMinistarstvo finansija: Nije odgođena primjena Zakona

Ministarstvo finansija: Nije odgođena primjena Zakona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, u koordinisanom radu sa Upravom prihoda i carina, demantovalo je navode predsjednika Advokatske komore, Zdravka Begovića i navelo da nije odgođena primjena Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Iz Ministarstva je saopšteno da ne odgovara istini da je zauzet stav na sastanku da će se primjena Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga odložiti na šest mjeseci, odnosno do 1. januara naredne godine.

„Tokom sastanka, predstavnici Ministarstva finansija i socijalnog staranja, kao i resorne Uprave, pružili su odgovore na sva pitanja i nepoznanice u vezi primjene tehnoloških rješenja elektronske fiskalizacije i ukazali da je određeni broj njihovih kolega advokata već u potpunosti primijenio novi sistem evidencije prometa – što potvrđuje da je navedeno zakonsko rješenje primjenjivo na advokaturu“, navodi se u saopštenju.

Iz Advokatske komore su ranije kazali da će se primjena Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga za advokate najvjerovatnije odložiti na period od šest mjeseci, odnosno do početka naredne godine.

Iz Ministarstva su rekli da Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga nastavlja da se primjenjuje u skladu sa definisanom zakonskom dinamikom.

„Ministarstvo i Uprava prihoda i carina ponovo naglašavaju da će sve svoje kapacitete staviti na raspolaganje advokaturi, u cilju primjene tehnoloških rješenja Zakona“, dodaje se u saopštenju.

Prema evidenciji resorne Uprave, 688 poreskih obveznika koji obavljaju advokatske i ostale pravne poslove imaju ukupne neizmirene obaveze u iznosu od 5,4 miliona EUR.

„Od toga, 127 poreskih obveznika ima poreske obaveze preko deset hiljada EUR, a najveći iznos pojedinačne neizmirene poreske obaveze, u ovom trenutku iznosi preko 150 hiljada EUR“, rekli su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su kazali da osobe koje obavljaju advokatske i ostale pravne poslove predstavljaju veoma važnu kategoriju poreskih obveznika, kod kojih postoji prostor i potreba za povećanjem stepena poreske discipline.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja sa nadležnom Upravom će u narednom periodu nastaviti da sarađuje sa svim djelatnostima u Crnoj Gori, s ciljem pune primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

„Današnje saopštenje Advokatske komore dovodi u pitanje njihove dobre namjere, uzimajući u obzir da su vrata ovog Ministarstva otvorena za konstruktivan dijalog u vezi primjene Zakona“, smatraju u Ministarstvu.

Za narednu sedmicu je dogovoren nastavak sastanka u vezi sa primjenom tehnoloških rješenja Zakona. U ime Vlade, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja poziva nosioce vladavine prava u Crnoj Gori da poštuju taj najvažniji demokratski princip, što će se iskazati punom fiskalizacijom od advokatske profesije.

Najčitanije