fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMinistarstvo finansija da razmotri probleme taksista

Ministarstvo finansija da razmotri probleme taksista

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija i socijalnog staranja trebalo bi da razmotri probleme sa kojima se suočavaju taksisti preduzetnici okupljeni pri Strukovnom sindikatu taksista Crne Gore, smatraju u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP).

„Taksisti se nalaze u veoma teškoj materijalnoj situaciji, koja je izazvana neradom nadležnih organa duži period i koja je dostigla vrhunac pojavom koronavirusa“, navodi se u saopštenju.

Takvo stanje ih je, kako su ocijenili, dovelo na ivicu finansijske katastrofe, što ima za posljedicu nemogućnost servisiranja obaveza prema državnom i opštinskim budžetima, ali i drugih obaveza u vezi sa golim preživljavanjem njihovih porodica.

„Taksi prevoznici traže, prije svega, ostvarivanje prava na subvencije zarada zaposlenih tokom trajanja pandemije koronavirusa. Pravo na subvencije do sada je ostvarilo svega oko 20 odsto auto-taksi prevoznika“, rekli su iz SNP-a.

U toj partiji smatraju da su nedovoljna briga prilikom određivanja uslova za subvencije na zarade i uslova za dobijanje kredita za likvidnost od Investiciono-razvojnog fonda, te konstantno uvođenje novih nameta, doveli taksi preduzetnike u gotovo bezizlaznu situaciju.

„Iako je poslovanje taksi prevoznika svedeno na minimum duži niz godina, a pojava koronavirusa dovela do bankrota većine od oko 4,5 hiljada taksista, još nijesu preduzete potrebne mjere kako bi im se pomoglo da očuvaju radna mjesta“, navodi se u saopštenju.

SNP, zbog svega toga, apeluje na nadležne institucije, počev od Ministarstva finansija i socijalnog staranja, da učine sve kako bi se što prije izašlo u susret taksi prevoznicima i olakšala im se teška životna situacija.

Najčitanije