fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMinistarstvo će pružiti podršku pčelarskom sektoru

Ministarstvo će pružiti podršku pčelarskom sektoru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će, prema riječima njegovih predstavnika, pružiti podršku pčelarskom sektoru, uz poziv pčelarima i pčelarskim organizacijama da partnerski učestvuju u kreiranju modela za dalji razvoj te privredne grane.

Predstavnici Ministarstva prisustvovali su danas na Trgu nezavisnosti u Podgorici otvaranju Sajma pčelarstva, koji će trajati do nedjelje.

Manifestaciju je otvorio državni sekretar Ministarstva, Nebojša Veličković, koji je iskazao posebnu zahvalnost pčelarima, koji su uprkos poteškoćama sa klimatskim uslovima i pandemiji nastavili svoju djelatnost i građanima izložili i ponudili pčelinje proizvode.

“Ono što je jako važno da smo mi ove godine u Agrobudžetu kreirali niz mjera podrške i da će predviđena podrška doći do naših pčelara. Pozivam sve pčelare, udruženja i predstavnike saveza pčelara da i u narednom periodu budu najbolji partner, da ukazuju na problem, gdje se griješi i gdje je prostor za dalje unapređenje mjera u pčelarstvu”, rekao je Veličković.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, najavio da će u narednom periodu određene mjere modelirati i mijenjati.

“Ministarstvo je otvorilo vrata prema pčelarima, za ideje i predloge. Tu smo da vas razumijemo i da zajedno kreiramo nove mjere u narednom periodu”, dodao je Veličković.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo u kontinuitetu prati problem sa kojim se pčelari suočavaju, pa će u narednom periodu biti predstavljene dodatne mjere podrške prema pčelarima zbog sitaucije sa sušom.

Predsjednik Udruženja Crnogorska pčela, Miloje Vujašević, saopštio je da će i u narednom periodu učiniti sve kako bi se pčelarima olakšali i popravili uslovi u cilju boljeg i efikasnijeg pčelarstva.

On je ukazao na uspješnu saradnju Saveza pčelarskih organizacija sa Ministarstvom.

“Iskazujemo posebnu zahalnost Ministarstvu koje je nakon usvajanja Agrobudžeta iskazalo spremnost za saradnju i pokazalo da pored sebe imamo ozbiljno Ministarstvo na koje možemo uvijek računati kao i da će biti dobar partner u daljem radu. Posebno želim naglasati značaj nepovratnih sredstava koja se mogu iskoristiti kroz razne javne pozive i projekte”, poručio je Vujašević.

Predsjednik pčelarskih organizacija Crne Gore, Radule Miljanić, rekao je da je pčelarima i pčelama potrebna pomoć, te da Kuća meda nudi određene moguće popuste za pčele.

On je kazao da će u saradnji sa Ministarstvom, pčelarskim organizacijama i pčelarima, krenuti u kreiranje novih mjera podrške za narednu godinu, kroz koju će pčelari moći da unaprijede svoju proizvodnju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Institut za javno zdravlje, IJZ, hpv vakcinacija

IJZ: Dodatni termini za HPV vakcinaciju

Podgorica, (MINA) - Institut za javno zdravlje (IJZ) i domovi zdravlja organizovaće tokom naredne...