fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMilatović: Želim otvoren i iskren dijalog sa privredom

Milatović: Želim otvoren i iskren dijalog sa privredom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada želi da odluke koje su u vezi sa privrednom aktivnošću rješava u dijalogu sa privredom, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović i dodao da smatra da taj dijalog u prethodnom periodu nije bio na adekvatnom nivou.

Milatović je inicirao sastanak sa privrednim udruženjima na temu analize i dalje razrade paketa pomoći privredi sa fokusom na mjere koje bi mogle biti implementirane u kratkom roku.

Sastanak je organizovao Sekretarijat Savjeta za konkurentnost, koji je ujedno i platforma saradnje Vlade i poslovnih udruženja, koji će biće zadužen za kontinuiranu komunikaciju i praćenje realizacije zaključaka ovog i narednih sastanaka.

Milatović se, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, zahvalio prisutnima na odzivu i poručio da želi otvoren i iskren dijalog sa privredom i da sebe vidi kao predstavnika interesa privrede u Vladi.

„Ekonomski model koji je u prethodnom periodu postojao nije imao dovoljnu refleksiju na najveći dio stanovnika u Crnoj Gori i te nejednakosti će biti ispravljene u narednom periodu kroz budžet koji će Vlada predložiti parlamentu“, naveo je Milatović.

On je dodao da se Crna Gora nalazi na drugom mjestu u Evropi, odmah nakon Bugarske, po nejednakosti dohotka u društvu.

„Želim da odluke koje su u vezi sa privrednom aktivnošću rješavamo u dijalogu sa privredom i smatram da taj dijalog u prethodnom periodu nije bio na adekvatnom nivou. Mislim da je Privredna komora (PKCG) jednim dijelom monopolizovala taj dijalog i vjerujem da sva poslovna udruženja treba da budu podjednako prisutna u razgovoru sa Vladom, što će voditi da stvarima pristupamo na jedan profesionalniji i bolji način“, rekao je Milatović.

Šefica Sekretarijata Savjeta za konkurentnost, Marija Šuković, dala je kratak rezime kratkoročnih mjera koje su predložila privredna udruženja u vidu subvencija, smanjenja nameta, reprograma obaveza prema javnom sektoru, izvorima finansiranja i unapređenju tržišta rada.

Milatović je prisutne upoznao sa razvojnim politikama koje će vrlo brzo biti aktivirane kroz odluke Vlade, a to su reforma Investiciono-razvojnog fonda, stavljanje rada i tržista rada u funkciju ekonomskog razvoja, između ostalog, i kroz reformu Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), čvrsta borba protiv sive ekonomije u zemlji, promocija inovacione djelatnosti i snažna reforma svih državnih preduzeća.

Sastanku su prisustvovali predstavnici svih poslovnih udruženja koja su članovi Savjeta za konkuretnost, članovi Sekretarijata Savjeta za konkurentnost, predstavnici ugostiteljskih udruženja kao i predstavnice dva udruženja poslovnih žena Crne Gore, čime je Milatović, kako se navodi, poslao snažnu poruku podrške i sektoru turizma i sektoru ženskog preduzetništva u zemlji.

Najčitanije

HE Piva danas obilježava 48 godina rada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Hidroelektrana (HE) Piva 48. godišnjicu postojanja i uspješnog rada dočekuje u...