fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMilatović: Zapošljavanje mladih najbolji način da se investira u ZB

Milatović: Zapošljavanje mladih najbolji način da se investira u ZB

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zapošljavanje mladih je najbolji način da se investira u Zapadni Balkan, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović na sastanku ministara regiona.

Milatović boravi u radnoj posjeti Sloveniji, na poziv ministra za rad, porodicu i socijalna pitanja slovenačke Vlade, Janeza Ciglera Kralja, gdje učestvuje na Drugom ministarskom sastanku Evropske unije (EU) i zemalja Zapadnog Balkana.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja kazali su da je tema ovogodišnjeg sastanka zapošljavanje mladih i da je razmatran zajednički regionalni odgovor na izazove koje je ostavila COVID kriza.

“Zapošljavanje mladih je izazov sa kojim se suočava kako EU, tako i Zapadni Balkan”, naveo je Milatović.

On je rekao da je nezaposlenost mladih već dugo prisutan izazov u Crnoj Gori koji se tokom krize dodatno pojačao, koji prijeti da se nastavi i u periodu nakon pandemije.

“Na toj liniji Vlada ostaje posvećena strukturnim reformama i inovacijama koje će dovesti do kreiranja karijernih mogućnosti za mlade ljude”, poručio je Milatović.

On je rekao da će Vlada u predstojećem periodu uložiti dodatni napor da podrži lakšu tranziciju mladih iz sistema obrazovanja na tržište rada, kao i da se za neaktivne mlade kreiraju prilike za lakše pronalaženje posla.

„Sa ciljem da prevaziđe izazov nezaposlenosti mladih, Crna Gora je prepoznala Garancije za mlade kao bitan mehanizam podrške mladima”, naglasio je Milatović.

On je naveo da se, uz zajednički proces učenja sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana, uz podršku organizacija kao što su Međunarodna organizacija rada i Evropska fondacija za obuku, Garancije za mlade mogu postepeno sprovesti kao uspješna priča u Crnoj Gori i da je ulaganje u mlade najbolji način da se investira u budućnost jedne zemlje.

Milatović je kazao da Vlada, sa ciljem postepenog uspostavljanja, sprovođenja i jačanja Garancija za mlade u Crnoj Gori u korist crnogorske budućnosti – njenih mladih – računa na tehničko usmjeravanje i finansijsku podršku Evropske komisije (EK) kroz Instrument za predpristupnu pomoć, kako bi doprinijeli da se šema Garancija za mlade na odgovarajući način postavi i realizuje.

On je istakao značaj godišnjeg ministarskog sastanka o zapošljavanju i socijalnim pitanjima, navodeći da su oni još jedan pokazatelj podrške EU zemljama Zapadnog Balkana u ovom kontekstu.

“Kao takvi su u cjelini u skladu sa revidiranom metodologijom za proširenje i našim stremljenjima da uspostavimo dinamičnije i snažnije političko upravljanje u procesu pristupanja EU“, zaključio je Milatović.

Prvi Ministarski sastanak EU i Zapadnog Balkana na temu zapošljavanja i socijalnih pitanja održan je od 12. do 13. juna 2019. godine u Luksemburgu.

Milatović se, kako je saopšteno, sastao sa ministarkom civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankicom Gudeljević, ministarkom rada i socijalnih pitanja Sjeverne Makedonije Jagodom Sahpakom i državnim sekretarom ministarstva rada Srbije Muirkom Janjićem, a planiran je i susret sa Ciglerom Kraljem.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije