fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMilatović: PEO ogroman iskorak za Crnu Goru

Milatović: PEO ogroman iskorak za Crnu Goru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Platforma ekonomskog oporavka (PEO) je pravi udžbenik po kojem se gradi jaka ekonomija i predstavlja veliki iskorak s obzirom na to kakvo urušavanje ekonomije se odvijalo u prethodnim decenijama, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

“Platforma ekonomskog oporavka je temelj za dalju izradu i oblikovanje konkretnih aktivnosti koji će se sprovoditi kroz strateška dokumenta Vlade. Stvoren je operativni okvir u kojem su učestvovali svi akteri crnogorskog društva (preko 150 stejkholdera) okupljeni oko iste teme, a to je ekonomska budućnost Crne Gore”, kazao je Milatović tokom prezentovanja dokumenta, koji je nedavno usvojila Vlada.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, rekao da se kreiranje Platforme u potpunosti zasnivalo na podacima relevantnih statističkih organa i detaljnoj analizi sa brojnim mjerama.

Ujedno, iskazani su predlozi, definisani prioriteti i operativni ciljevi, kao i indikatori postignutih rezultata. Sve navedeno bilo je neophodno kako bi se desio prijeko potreban iskorak ka snažnijem ekonomskom rastu i razvoju.

“Teško je povjerovati da je prije samo 30 godina Crna Gora bila zemlja razvijene industrije, uz resurse koji je trebalo da našu zemlju učine jednom od najpoželjnijih za život u Evropi. Upravo zbog toga nam je bila potrebna Platforma ekonomskog oporavka, koja će učiniti Crnu Goru finansijski održivom i zemljom u koju se dolazi zarad boljeg života. Ponosan sam na cijeli tim koji je uložio ogroman trud i znanje kako bi nakon više mjeseci napornog rada imali ovako dobar dokument”, naveo je Milatović.

Kako je objasnio, crnogorska ekonomija je mala i ranjiva, koju su karakterisali brojni naslijeđeni strukturni problemi uz neadekvatan model razvoja.

“Sve to je posebno naglasila i kriza izazvana pandemijom virusa covid-19, ali uz isrcpan rad, adekvatne i pravovremene odluke Vlade, uspjeli smo da tokom prošle godine bude najbrže rastuća ekonomija u Evropi”, naveo je Milatović.

Prema njegovim riječima, i ovu godinu obilježavaju novi problemi uzrokovani ratnim zbivanjima u Ukrajini, a negativne posljedice se već osjećaju i u našoj zemlji.

“Upravo su Platforma ekonomskog oporavka i Evropa sad najefikasniji mehanizmi kojima se u ovakvim situacijama Vlada bori protiv povećanja cijena na globalnom nivou i ugrožavanja finansijske stabilnosti”, ocijenio je Milatović.

On je dodao da su, u cilju očuvanja životnog standarda, ovo dva efikasna mehanizma kojima štitimo građane.

Kako je objasnio, benefiti ovih mehanizama se temelje na stabilnosti javnih finansija, održivoj turističkoj ponudi, dodatnoj podršci privrede kroz Kreditno-garantni fond, kao i podršci inovacionom ekosistemu.

“Sve to činiće naš ekonomski model inkluzivnijim i otpornijim na eksterne šokove. Ova Vlada je trasirala put za dostojanstven život i rad, kao jedini ispravan za naše građane”, naveo je Milatović.

Platforma ekonomskog oporavka podržana je u okviru EU projekta Unapređenje preduzetništva kroz naprednu savjetodavnu podršku i informacione servise koji se sprovodi u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije