fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMijenjanjem Zakona o radu uvodi se pravna nesigurnost

Mijenjanjem Zakona o radu uvodi se pravna nesigurnost

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Mijenjanjem Zakona o radu, naprečac i drugi put za četiri mjeseca, aktuelna vlast šalje u penziju po sili zakona neodređen broj ljudi, što predstavlja tipično uvođenje pravne nesigurnosti i nepredvidivosti, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Duško Marković.

On je kazao da se eliminiše iz procesa rada veliki broj zaposlenih sa cjelovitim iskustvom i u punoj profesionalnoj snazi.

„Riječ je o tipičnom uvođenju pravne nesigurnosti i nepredvidljivosti u radno-pravni sistem. Za mandata Vlade koju sam vodio, radno zakonodavstvo je ocijenjeno kao savremeno i usaglašeno sa visokim evropskim standardima“, napisao je Marković na svom Twitter nalogu.

On je pitao je li sadašnja politička većina uradila preciznu analizu finansijskog opterećenja ovakvih rješenja.

„Vjerujem da nije. Jer će ionako sav teret pasti na građane i našu ranjenu privredu“, dodao je Marković.

On je kazao da ne može nijedna vlast nečije pravo pretvarati u bezuslovnu obavezu, a legitimno i zakonito očekivanje u nepogodu za njegovog imaoca.

„Nadam se da će se veoma brzo dati i sudska ocjena i ustavni odgovor u pogledu pravilnosti ovakvih rješenja“, naveo je Marković.

Amandmanom koji su podnijeli poslanici Demokratskog fronta (DF) na izmjene Zakona o radu granica za odlazak u penziju po sili zakona spušta se sa 67 na 66 godina života, a dodatno za još nekoliko godina ako je zaposleni radio na radnom mjestu sa beneficiranim stažom.

Ove izmjene su usvojene 27. maja u paketu sa izmjenama istog zakona kojim je povećana minimalna zarada na 250 EUR od 1. oktobra.

Najčitanije

Institut za javno zdravlje, IJZ, hpv vakcinacija

IJZ: Dodatni termini za HPV vakcinaciju

Podgorica, (MINA) - Institut za javno zdravlje (IJZ) i domovi zdravlja organizovaće tokom naredne...